Znojmo: Svět vína a kultury získává první obrysy

22.09.2022 7:35 | Tisková zpráva

Dokončení rekonstrukce bývalého pivovaru v areálu znojemského hradu je společným cílem města Znojma a akciové společnosti Vinařství LAHOFER, který byl v červnu letošního roku stvrzen memorandem.

Znojmo: Svět vína a kultury získává první obrysy
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Cílem je zde vytvořit unikátní vinařské, kulturní a společenské centrum, které dodá tomuto místu ještě větší exkluzivitu a přitažlivost nejen turistům ale i obyvatelům Znojma. „Nyní jsme obdrželi rozpracovanou část urbanistické studie, která nabízí několik variant řešení,“ nastiňuje starosta města Znojma Jakub Malačka.

Město Znojmo obdrželo od architektonické kanceláře CHYBIK+KRISTOF první rozpracované návrhy na rekonstrukci dosud nevyužitých objektů tzv. ležáckých sklepů, spilky a sladovny. Studii představili architekti na pracovní skupině v pátek 16. září. Přítomni byli nejen zástupci města a Vinařství LAHOFER, ale také místní architekti a zástupci památkové péče.

Studie nabízí několik variant řešení, přičemž je důraz kladen na uvolnění prostoru v okolí nejstarší dochované hradní stavby, tedy románské rotundy sv. Kateřiny a také odhalení ležáckých sklepů.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

Jedno z variantních řešení navrhuje kompletní odstranění nadzemních prostor objektu, který je v bezprostřední blízkosti rotundy a není památkově chráněný (viz přiložená vizualizace). „V pracovní skupině jsme jednotlivé varianty důkladně projednali a doporučili jsme dále rozpracovat právě tuto variantu, která ze znojemské rotundy může udělat nový středobod celého prostoru. Nechá ji v celé její kráse vyniknout ze zcela nových úhlů pohledu a zároveň umožní zpřístupnit dnes nepřístupné ležácké sklepy,“ upřesňuje starosta.

Zrekonstruovaný areál nabídne kromě expozic také prostory věnované obyvatelům Znojma. „Je důležité v rámci projektu uvažovat s návrhem veřejně přístupných prostor, které budou sloužit místním obyvatelům. Konkrétně uvažujeme nad prostorem například pro co-work, workshopy nebo umělecké ateliery, funkční náplň bychom rádi upřesnili v rámci diskuzí s veřejností,“ zmiňuje Ondřej Chybík.

Studie také pracuje se zpřístupněním severní přístupové cesty, dopravním dopadem po rekonstrukci a dalšími vlivy realizace projektu.

Hlavní vizí celého projektu je vytvoření jedinečného komplexu zaměřeného na zážitkovou prezentaci vinařství a regionu.

Součástí bude moderní vinařská výstava, ve které se návštěvník dozví zajímavým a interaktivním způsobem vše o zrodu a výrobě vína, tradicích a regionálních řemeslech. Prostory v budoucnu nabídnou také dětskou expozici, multifunkční sál i galerie. Součástí bude i interaktivní expozice rotundy sv. Kateřiny. Mimo jiné zde vznikne společný prostor pokladen pro celý hradní areál, v němž působí další provozy (například Expozice pivovarnictví) a subjekty (například Jihomoravské muzeum). Důležitým atributem budou též nádherné výhledy na historické panorama města Znojma.

O areálu hradu
Město areál znojemského hradu, ve kterém se nacházel bývalý pivovar, rozvíjí od roku 2010, kdy se stalo jeho majitelem. Snahou je úspěšně dokončit rekonstrukci celého areálu podél ulice Hradní, která byla zahájena v roce 2014 a vytvořit zde unikátní vinařský prostor. Stále zde totiž zůstávají nevyužité objekty. V roce 2014 město uzavřelo dlouhodobou nájemní smlouvu se Znojemským městským pivovarem, který zde v roce 2015 nejprve obnovil výrobu piva, poté v roce 2020 otevřel pivovarskou zahrádku a nakonec o rok později pivovarskou restauraci. V roce 2017 byla ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem a společností Heineken v budově bývalé varny otevřena Expozice pivovarnictví. Třetím investorem se stala společnost Vinotrh, která v areálu v roce 2019 zrealizovala unikátní galerii vín, takzvanou Enotéku.

O architektonické kanceláři
Architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof studio založili v roce 2010 ihned po návratu ze studií na prestižní ETH Zürich ve Švýcarsku a zahraniční stáže v renomované kanceláři Bjarke Ingels Group – BIG v dánské Kodani. Jejich nejznámější projekt, český národní pavilon pro světovou výstavu EXPO v Miláně byl oceněn mezinárodní porotou bronzovou medailí za architekturu a ateliéru přinesl renomé i v zahraničí. V současné době pracuje studio na široké paletě projektů v řadě zemí světa. Stojí také za již fungujícím projektem v areálu pivovaru, Enotékou znojemských vín.

Vinařství LAHOFER, a. s. působí již řadu let v oblasti výroby vína, pěstování révy, ubytování, pohostinství a prodeje vína. Dlouhodobě se rovněž snaží o propagaci turisticky atraktivních míst (Rajská vinice a degustační altán v centru města Znojma, vinný hrádek Lampelberg). Skupina LAHOFER trvale rozšiřuje nabídku pro segment vinařské turistiky, ubytování a pohostinství. Skupina LAHOFER obhospodařuje v současné době 530 hektarů vinic a patří tak mezi vůbec největší pěstitele vinné révy v Česku. Ročně vyprodukuje okolo 1 milion lahví vína a zaměstnává přes stovku zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…