Znojmo: Zapojte se do participativního rozpočtu na rok 2019

11.07.2018 14:32

Máte nápad, jak zlepšit naše město či městskou část? Nenechávejte si to pro sebe, ale zapojte se do projektu Tvoříme Znojmo, jež probíhá pod hlavičkou Zdravého města Znojma.

Znojmo: Zapojte se do participativního rozpočtu na rok 2019
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Jedná se o první ročník participativního rozpočtování ve Znojmě, v rámci kterého jsou připravené 3 miliony pro projekty ve městě Znojmě a další 3 miliony korun na projekty v jeho městských částech. O projektech, které zvítězí a které tak bude město v příštím roce realizovat, rozhodnou sami občané, a to jednak na veřejné prezentaci navrhovaných projektů, jednak elektronickým hlasováním.

„Chceme dát občanům možnost přímo ovlivnit, co se v jejich okolí má zlepšit. Rozhodli jsme se proto uvolnit z rozpočtu na rok 2019 šest milionů korun, které mají být rozděleny na realizaci projektů ve Znojmě i jeho městských částech. Tyto konkrétní projekty ale navrhnou sami občané,“ vysvětluje princip pilotního participativního rozpočtu Znojma starosta Jan Grois.

Zapojit se se svým návrhem může každý občan starší 15 let s trvalým pobytem ve Znojmě nebo jeho městských částí, a to až do 21. srpna, kdy končí lhůta pro podání návrhů přes online Google formulář, jenž je k nalezení na webu ZDE a ZDE (přímý odkaz ZDE).

Kromě základních informací o projektu by návrh měl obsahovat i odůvodnění, proč by se právě tento projekt měl realizovat, pro koho bude přínosný a jaké jsou jeho předpokládané náklady. Ty se mají pohybovat od 50 000 do 500 000 korun. Detailní informace o podmínkách jsou k nalezení ZDE a ZDE.

Všechny úspěšné navrhovatele projektu odměníme

„Předpokládáme, že se občané nechají inspirovat menšími projekty, které zpříjemní život v místě jejich bydliště. Doufáme, že se objeví zajímavá témata a projekty, jež by nás třeba nenapadly. To, že se má někde opravit chodník nebo silnice, my samozřejmě víme a pracujeme na postupné obnově komunikací. Participativní rozpočtování a projekt Tvoříme Znojmo by právě měl přijít s novými nápady,“ doplňuje starosta Grois.

Navrhované projekty v první řadě posoudí příslušní úředníci, kteří zhodnotí jejich realizovatelnost, majetkoprávní vztahy a očekávané náklady. Svůj projekt bude následně každý navrhovatel prezentovat na veřejném projednání 4. září, zde také proběhne první vlna hlasování. Následné elektronické hlasování proběhne za pomoci systému Mobilního rozhlasu v termínu od 10. září do 7. října. Výsledné hlasy budou sečteny a bude stanoveno pořadí projektů. Bonusem je, že odměníme všechny úspěšné navrhovatele projektu!

„Na participativní rozpočtování existuje i specializovaný software, ale my jsme se s ohledem na to, že jde o ve Znojmě pilotní projekt, rozhodli využít stávající dostupné nástroje, tj. Google Form a Mobilní rozhlas. Až na základě zkušeností z letošního ročníku Tvoříme Znojmo vyhodnotíme, který z dostupných software by byl vhodný. Zkušenosti z různých měst jsou různé a ne vše je jednoduše aplikovatelné u nás,“ vysvětluje použité metody starosta Grois.

Veškeré informace k projektu Tvoříme Znojmo budou k nalezení na webu ZDE a ZDE. Všechny dotazy ráda zodpoví i koordinátorka Zdravého města Znojma Soňa Bystřická (e-mail ZDE, tel. 515 216 339).

PARTICIPATIVNÍ ROZPOČET – TVOŘÍME ZNOJMO

Participativní rozpočet funguje po celém světě a čím dál častěji jej používají i města v České republice. Jedná se o skvělou možnost, jak zapojit občany do rozhodování o dalším rozvoji města. Znojmo se do participativního rozpočtování díky projektu Tvoříme Znojmo zapojuje nyní poprvé.

Princip je takový, že město uvolní část peněz z rozpočtu a obyvatelé vypracují a odevzdají projekty s návrhy, jak finanční obnos využít k vylepšení města. Své návrhy následně autoři projektu prezentují veřejnosti, která o nich hlasuje. Cílem není jen přerozdělit určité množství peněz, ale smyslem je vtáhnout veřejnost do dialogu o místě, kde žijí, ukázat jaké jsou možnosti obce a jak se mohou na tvoření města podílet. Na druhou stranu má participativní rozpočtování také naučit město, jak správně komunikovat a naslouchat občanům. Podrobnější informace naleznete ZDE.

ZDRAVÉ MĚSTO ZNOJMO

Znojmo vstoupilo do asociace Národní sítě Zdravých měst ČR na podzim 2013 a zahájilo tak projekt Zdravé město Znojmo. Jeho hlavním cílem je podpora zdraví a kvality života obyvatel, a to prostřednictvím zavádění zásad udržitelného rozvoje na místní úrovni, prostřednictvím strategického plánování, a především prostřednictvím spolupráce s veřejností. Mezi hlavní aktivity Zdravého Znojma patří veřejná projednávání klíčových projektů s občany, pravidelná setkávání v rámci Fóra Zdravého města či kampaně ke Dni Země, Dni bez aut, Dnům zdraví či akce v rámci projektu Rodiny Okurkovy, který se zaměřuje na odpady, čistotu a zeleň ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…