Znojmo využije bezdoplatkových zón při řešení problémů s nepřizpůsobivými občany

13.07.2021 19:00

Rada města Znojma na svém dnešním jednání rozhodla, že podá žádost o vydání návrhu opatření obecné povahy. Na jeho základě by mohlo Znojmo vyhlásit v historickém centru města tzv. bezdoplatkovou zónu. „Zavedení bezdoplatkové zóny je jedním z nástrojů řešení problémů s nepřizpůsobivými občany,” říká starosta Znojma Jakub Malačka.

Znojmo využije bezdoplatkových zón při řešení problémů s nepřizpůsobivými občany
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Bezdoplatková zóna je nástroj, který používají mnohá česká města proti spekulantům, kteří zneužívají sociální systém doplatků na bydlení. „Nástroj brání spekulantům s byty stěhovat do center měst lidi, kteří se pohybují na okraji společnosti a často se v novém bydlišti uchylují k přestupkům,” vysvětluje znojemský starosta.

„Zatím se u nás nejedná o nic masivního, ale je potřeba hned na začátku vyslat všem jasný signál, že ve Znojmě o nepřizpůsobivé občany nestojíme. Rádi v našem městě přivítáme všechny, kteří se ztotožní s našimi hodnotami, budou je rozvíjet a nebudou mít problém se společenským soužitím. Je také potřeba uvést, že tento problém se netýká lidí žijících v městských bytech, neboť ti musí projít přísnými hodnotícími kritérii a jakékoli porušení přísných podmínek znamená ukončení nájemní smlouvy. Jde tedy o ubytované v soukromých bytech,” doplňuje starosta.

Znojmo nyní podle starosty musí zpracovat k návrhu opatření celou řadu statistik, které monitorují přestupky, ničení majetku, zeleně, záškoláctví i trestnou činnost. „Obracím se proto na všechny Znojmáky. Když nám se zaznamenáváním přestupků pomůžete, celý proces vyhlášení bezdoplatkové zóny to může urychlit,” vyzývá starosta Znojma.

Přestupky lze hlásit Městské policii telefonicky na čísle 156. „Pro ty, kteří budou chtít provést nahlášení anonymně, připravujeme jednoduchý anonymní formulář na internetu,” říká starosta Znojma Jakub Malačka.

Podle starosty z bezdoplatkových zón žádný slušný občan Znojma obavu mít nemusí. „Nově vyhlášené zóny se nedotknou stávajících obyvatel, kteří mají platné a již uzavřené nájemní smlouvy. Zkušenosti z jiných měst ukazují, že není potřeba se bát přesunu problému do jiných částí města či městských částí. Pokud by cokoli nasvědčovalo tomu, že by se problém přesouval jinam, okamžitě přistoupíme ke stejnému řešení i v dalších částech.Také senioři, maminky samoživitelky a další nemusí mít žádnou obavu, protože oni na bydlení pobírají jiný typ příspěvku. Pokud by výjimečně na některého z občanů města Znojma mělo toto opatření dopad, jsme připraveni individuálně pomoci,” uzavírá aktuální informace ze Znojma starosta Jakub Malačka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…