Zoufalý car. Vyškov se přidal ke Skrytým příběhům

10.10.2021 20:17 | Tisková zpráva

Levá, pravá, levá, pravá. Bílé kalhoty a vesty kryjí modré kabátce s červenými šosy. Evropou opět pochodují vojáci. Jde o Francouze. Připraveni nabít svou pušku a zamířit. Chybný manévr může znamenat konec. Napoleon se prohlásil císařem, porazil rakouskou armádu, dobyl Vídeň a teď bez boje obsadil Brno poté, co rakouský císař prchnul do Olomouce. Část jezdectva pronikla až k Vyškovu.

Zoufalý car. Vyškov se přidal ke Skrytým příběhům
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Procházku, historii i trochu tajemna v sobě spojuje venkovní hra Skryté příběhy. Vyškov je v ní letošním nováčkem. Téma se přímo nabízí: návrat do roku 1805 a okolnosti před jedním z nejslavnějších střetnutí, které se kdy odehrálo na našem území. Napoleon toužil svést rozhodující bitvu, zatímco Rakušané verbovali vojáky po celé Moravě a pokusili se vojevůdce zastavit. Pomoct má i ruský car Alexandr I. Schyluje se k velké bitvě tří císařů.

A zatímco Napoleon hledá nejvhodnější bojiště, ruský imperátor neví, co má dělat. Carovo rozhodnutí – tak zní název vyškovské trasy. Nutný je k ní mobilní telefon. Hra je určená především dětem od 6 do 13 let, může být vítaným zpestřením nejen pro podzimní dny.

V současné době je k dispozici víc než 200 výletních tras po celé České republice. „Doufáme, že hra nejen místní nadchne a zpříjemní jim třeba víkendové odpoledne. Jde o trasy, které vždy propojuje příběh daného místa. Stačí si do mobilu zdarma stáhnout příslušnou aplikaci a zájemci můžou vyrazit. Účastníky čeká několik zastavení, kdy se zaposlouchají do příběhu vyprávěného historickou postavou. V našem případě je to právě ruský car, který řeší nějaký problém. Za řešení drobných úkolů účastníci sbírají body. Čím víc jich mají, tím víc obsahu hry se jim otevírá,“ popsala referentka Turistického informačního centra Vyškov Kateřina Lorenzová s tím, že na konci trasy si mohou udělat přes mobilní aplikaci selfie s postavou, které pomohli.

Vyškovská trasa má 8 zastavení, dlouhá je zhruba 3,5 kilometru. Začíná u sochy prvního prezidenta Československé republiky a vede do parku Smetanovy sady. „Platí to, co třeba u školáků se sluchátky v uších, kteří při cestách u vozovky mnohdy nevnímají a neslyší zvuky okolo sebe. Také tady je nutné nesledovat pouze mobil, ale dokázat reagovat na vzniklé situace, třeba při přecházení silnice,“ upozornila Lorenzová.

Prvním krokem po stažení aplikace je registrace do hry, čímž si účastník vytvoří účet pro svůj tým (rodinu, partu). Kompletní herní instrukce i s mapou dané trasy je možné stáhnout doma přes Wi-Fi do mobilu, dotyčný už následně při hře nepotřebuje datové připojení. Další potřebné informace jsou k dispozici na www.skrytepribehy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…