ČSSD: Stát potřebuje data a schopnost řídit zdravotnictví a školství

23.03.2022 20:33 | Tisková zpráva

Ruský útok na Ukrajinu je odsouzeníhodný a napadená země si zaslouží všechnu naši podporu. V tom se sociální demokracie shoduje s vládou ODS. Tři sta tisíc nově příchozích utečenců před válkou vstupuje do systému, který se už předtím potýkal s problémy.

ČSSD: Stát potřebuje data a schopnost řídit zdravotnictví a školství
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

Chybějící informace o volných místech ve školách a neschopnost zajistit dostupnost zdravotní péče jsou jen špičkou ledovce. Předseda ČSSD Michal Šmarda dnes na tiskové konferenci nabídl vládě pomocnou ruku. „Když bude ve zdravotnictví málo peněz, bude potřeba je vybrat od lidí. To je proti DNA sociální demokracie,“ řekl na tiskové konferenci ČSSD její zdravotnický expert a ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík.

Sociální demokracie podle Ludvíka znamená bezplatné školství a bezplatné zdravotnictví. Proto se ve státním rozpočtu na rok 2023 musí objevit alespoň 28 miliard korun navíc v platbách za státní pojištěnce. Mezi státní pojištěnce budou patřit i ukrajinští uprchlíci, dokud si nenajdou zaměstnání. Jde o tři sta tisíc lidí, kteří právě teď vstupují do systému.

Během odpoledne a noci poskytuje v České republice zdravotní péči jen zhruba 150 nemocnic. Problémy s dostupností zdravotní péče jsou v pohraničí, ale i na Vysočině. Stát podle Ludvíka musí řízení zdravotní péče centralizovat a mít možnost rozhodovat o rozmístění zdravotnických kapacit.

Místopředseda ČSSD a lékař Robin Šín zdůraznil, že „UA pointy“, ve kterých by uprchlíci měli získat zdravotní péči, jsou jen v Praze a krajských městech. Uprchlíci napříč republikou tak zdravotní péči vyhledávají u praktických lékařů pro děti i dospělé. Ti přitom chyběli už před začátkem uprchlické vlny.

Šín připomněl, že na Ukrajině je nižší míra proočkovanosti proti koronaviru i některým dalším infekčním chorobám. Řešení podle něj je pro očkování uprchlíků využít stávající velká očkovací centra. Přenést odpovědnost za očkování na praktické lékaře je podle Šína „alibismus vlády“.

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

Vysokoškolská pedagožka a místopředsedkyně ČSSD Daniela Ostrá připomněla, že vláda nemá informace o volných kapacitách ve školách ani dětských skupinách. Řízení školského systému je podle Ostré třeba centralizovat stejně, jako to platí v případě zdravotnictví.

Ostrá ocenila, že vládní „lex Ukrajina“ umožňuje průběžně zakládat dětské skupiny. Problém je, že zákon nezaručuje finanční prostředky na péči a vzdělávání pro každé dítě. Bez veřejných služeb péče o děti přitom rodiče jen obtížně mohou najít zaměstnání. Prioritou musí být také posílení škol, které budou vyučovat ukrajinské děti češtinu jako cizí jazyk. Podle Ostré jsou na to potřeba nejméně dvě miliardy korun.

„Válka na Ukrajině naše problémy prohloubila, ale drahota, inflace, energetická krize, zdražování plynu, růst cen potravin, chybějící peníze ve zdravotnictví, exekuce, to vše tady bylo už před touto hroznou válkou,“ zdůraznil předseda ČSSD Michal Šmarda.

Vláda se podle něj může na ČSSD a sociálně demokratické experty s žádostí o spolupráci. „Vláda nemusí postupovat podle našich návrhů,“ řekl Šmarda, „ale musí konat.“

Celou tiskou konferenci si můžete pustit ZDE.
Návrhy sociální demokracie na zvládnutí růstu cen najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…