Hejtman Běhounek: Hledat informace o územním plánování bude jednodušší

05.10.2018 17:56

Do dvou let bude na Vysočině spuštěn nový portál územního plánování.

Hejtman Běhounek: Hledat informace o územním plánování bude jednodušší
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Služba dostupná na internetových stránkách Kraje Vysočina do budoucna umožní sjednocení dat územně plánovacích podkladů i studií a územně plánovací dokumentace např. zásad územního rozvoje, územních plánů jednotlivých obcí a regulačních plánů kraje a obcí na celém území kraje. „Aplikace nepředpokládá komplikované řešení a naváže na aktuálně provozovaný geoportál Kraje Vysočina fungující od roku 2012,“ doplnil Pavel Pacal, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování.

Poptávka po maximu komplexních, jednoduše získaných a aktuálních informací z oblasti územního plánování je nejen mezi místními samosprávami, ale násobně roste i zájem ze strany veřejnosti. Důležitým faktorem u vývoje nové aplikace bude jednoduchost ovládání systému. Uživateli bude stačit k ovládání jen to, co umí s Internetem. „Uživatelské rozhraní nebude navrženo podle typu přihlášeného uživatele - občana, soukromníka, stavebníka, ale tak, že sleduje životní situace související s územním plánováním. Takový přístup bude zajímavý hlavně pro občana, protože nebude nucen podrobně znát problematiku územního plánování, aplikace bude chovat jako webová služba, která zprostředkovává informace k řešení dané životní situace, navrhne možnosti v souvislostech daného území, co potřebuje občan vědět či udělat. Podle toho nabídne objekty a informace včetně dat o konkrétním území nebo katastru,“ popisuje budoucí službu územního plánování hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Příkladem praktického využití portálu je vyhledávání informací pro stavby, výkupy pozemků, apod.

Portál územního plánování je služba, kterou nabízí zdarma na svých stránkách kromě Kraje Vysočina ještě Plzeňský, Zlínský nebo Moravskoslezský kraj. Jde o portály různé technologické úrovně, většinou však vytvořené pro odborníky. Centrálně tuto službu neposkytuje žádné ministerstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce