Houška (KDU-ČSL): Zemědělství k Vysočině patří a je třeba zastavit útlum živočišné výroby

05.09.2015 19:30

I jubilejní Zlatou podkovou připravoval šéf lidovců

Houška (KDU-ČSL): Zemědělství k Vysočině patří a je třeba zastavit útlum živočišné výroby
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Předseda humpolecké KDU-ČSL a tamní dlouholetý radní Jan Mácha dlouhodobě stojí v čele pořadatelů tradičních jezdeckých závodů Zlatá podkova v Humpolci. O víkendu 21. - 23. 8. se konalo finále jejich jubilejního 50. ročníku. Pořadatelé soutěž vyšperkovali o řadu doprovodných akcí. Nechyběla ani výstava, hudba a tanec, rytířské klání, divadelní představení a další atrakce.

Jan Mácha za nejdůležitější považuje to, že vyšlo počasí. „V srpnu byla sucha, po kterých byla trať tvrdá a nebezpečná. Naštěstí před závody mírně pršelo, takže se půda provlhčila. Před závody ale pršet přestalo, takže počasí bylo snad nejlepší z ročníků, které pamatuji,“ vysvětluje Mácha.
Ten vidí naději do budoucna v tom, že se pomalu vrací zájem mladých o práci v zemědělství. „Proto by nám pomohlo, kdyby u nás vzniklo Centrum zemědělského vzdělávání,“ doplňuje Mácha.

Této snaze by rád napomohl i vysočinský poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Podle něj je třeba vyjednat domluvu mezi ministerstvy školství a zemědělství. „Absolvovali jsme ve sněmovně už několik jednání a je důležité v nich pokračovat,“ doplňuje poslanec.

Krajský lidovecký zastupitel Miroslav Houška oceňuje hlavně to, že se Školnímu statku a partnerské České zemědělské akademii daří dobře propojit výuku s praxí a výrobou vlastních produktů. „Zemědělství k Vysočině patří a je třeba zastavit útlum živočišné výroby. Školní statek jako jediné výukové zařízení v kraji tohoto typu v tom může výrazně pomoci. Vždy budu rád, když i z krajského rozpočtu podpoříme Podkovu i činnost statku,“ uvádí Miroslav Houška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…