Jílková (KDU-ČSL): Sex bez souhlasu je prostě znásilnění

15.07.2022 10:48 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k redefinici znásilnění.

Jílková (KDU-ČSL): Sex bez souhlasu je prostě znásilnění
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

Sex bez souhlasu je prostě znásilnění.

Ale zatím ne podle našeho právního řádu. Aby se podle současné úpravy jednalo o znásilnění, musí být použito násilí, pohrůžka nebo překonán odpor. Když oběť zamrzne nebo se nezmůže na odpor, stěží se pak takové případy u soudu dokazují a policie je nechce ani jako znásilnění kvalifikovat.

Proto Česko potřebuje novou definici znásilnění, které je založeno na souhlasné vůli  druhé osoby. Třeba takové Irsko zavedlo takovou definici už v roce 1981.

Proč je definici znásilnění potřeba změnit, jsme s Johanou Nejedlovou z Konsentu diskutovaly tento víkend na Summer campu Mladých lidovců. Že mladá generace toto téma považuje za důležité a bylo to poznat i z množství dotazů.

Nezůstáváme jen u debat. V KDU se redefinici dlouhodobě věnuje místopředsedkyně Šárka Jelínková a v Poslanecké sněmovně se snad brzy dostaneme k projednání novely trestního zákoníku, která bude souhlas nově zavádět.

Jsem ráda, že se o tomhle tématu mluví čím dál víc. A kromě legislativních změn se stává normou i to, že souhlas je nezbytnou součástí sexu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…