KSČM: O záměru Pirátů údajně netušili ani jejich nejbližší volební partneři

08.03.2022 4:31 | Tisková zpráva

Stanovisko VV KV KSČM Plzeňského kraje k aktuální situaci v Plzeňském kraji

KSČM: O záměru Pirátů údajně netušili ani jejich nejbližší volební partneři
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Po patnácti měsících od krajských voleb a několik měsíců před volbami do voleb obecních neočekávaně vyhlásila, do té doby poměrně konformní, Česká pirátská strana opuštění krajské koalice. Tento radikální krok překvapil nejen opozici, ale především zbytek samotné koalice. O záměru Pirátů údajně netušili ani jejich nejbližší volební partneři, hnutí STAN. Toto potvrdil také náměstek hejtmanky pro dopravu Pavel Čížek.

Jako obrovské zklamání bere rozhodnutí Pirátů poslanec a náměstek hejtmanky Marek Ženíšek (TOP 09), stejně jako další náměstek a senátor Pavel Karpíšek (ODS). Piráti své jednání veřejně odůvodnili tím, že se „plzeňská ODS chová, jako když jí kraj i město patří a velcí kluci v zákulisí si dál jedou svoje kšefty“, což je samozřejmě dlouhodobě známý fakt a zastupitel KSČM na toto pravidelně při jednáních zastupitelstva upozorňoval.

Na jednání krajského zastupitelstva (14.2 2022) byl tedy vznesen návrh na odvolání Rady Plzeňského kraje a byl velkou většinou přítomných zastupitelů přijat. Následně došlo ke zvolení rady nové (ANO+Nezávislí/STAN/PIRÁTI). Hejtmanem se stal Petr Vanka (ANO) a jeho prvním náměstkem Roman Zarzycký (ANO + Nezávislí).

Nová Rada Plzeňského kraje, bezprostředně po svém zvolení, přistoupila k dlouhodobě požadované nápravě stavu v personálním obsazení představenstev krajských nemocnic. Silové obsazování těchto postů volebním souručenstvím ODS+TOP 09, vlastními, v oboru nekvalifikovanými, politiky a spřízněnými osobami, bylo zcela nepřijatelným mocenským excesem a rušivým zásahem do fungování nemocnic zřizovaných Plzeňským krajem.

VV KV KSČM konstatuje, že je tedy zcela v pořádku, že například z představenstva Domažlické nemocnice byl nucen odejít senátor Vladimír Vilímec (ODS), dokonce dvě představenstva (nemocnice v Klatovech a Stodě) byl nucen opustit krajský předseda TOP 09 Petr Suchý, svoji činnost v představenstvu klatovské nemocnice ukončil Roman Jurečko, krajský místopředseda ODS, kvůli jehož jmenování tzv. „na sílu“ v podstatě celý proces odvolávání bývalé koalice započal.

Dalším pozitivním krokem bylo, že došlo, a to na opakovanou žádost zastupitele za KSČM, ke zveřejnění členů Zastupitelstva Plzeňského kraje na oficiálním webu Plzeňského kraje, kteří se svým podpisem připojili k Etickému kodexu. Tento nepovinný dokument např. vylučuje souběh dvou a více, tzv. uvolněných veřejných funkcí. Bývalá koalice tuto snahu dlouhodobě odmítala, neboť mnozí její členové uvolněné veřejné funkce kumulovali ve významné míře, a tudíž nebylo v jejím zájmu, aby občané kraje věděli, koho a jakých funkcí se to týká!

Z morálního hlediska je však k zamyšlení, že ale současně došlo k jakémusi „koupení si“ potřebných hlasů přeběhlíků z KSČM (J. Bozděch) a ČSSD (J. Látka) do klubu ANO + Nezávislí funkcemi předsedů odborných výborů na Plzeňském kraji. „Uvolněný předseda výboru“ (Látka Jan), pobírá 90 000,-Kč/měsíčně, předseda tzv. neuvolněný (Bozděch Jan), vykonávající ještě další veřejnou uvolněnou funkci, nebo jiné zaměstnání, a to jako hlavní, si přijde na 9 000,-- Kč/měsíčně.

Na závěr je nutno poděkovat za odvedenou práci především bývalé hejtmance Iloně Mauritzové (ODS+TOP 09), která prokázala například při kulminaci kovidové pandemie v Plzeňském kraji mnoho obětavosti a snahy a byla relativně apolitickým prvkem při správě kraje. Bohužel se však ani ona nedokázala distancovat od podivných praktik politických sekretariátů ODS a TOP 09, a i z tohoto důvodu byla odvolána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…