ODS čeká nejhorší období v dějinách Plzeňského kraje. Fiala zmlkl

15.02.2022 20:16 | Kauza

Od listopadu 2020 do 14. února 2022 byla hejtmankou kraje Ilona Mauritzová (ODS). Koalici tvořili ODS, STAN a Piráti. Od 14. února 2022 je hejtmanem Rudolf Špoták (Piráti) a novou koalici utvořili ANO, STAN a Piráti. To by možná nebylo až tak hrozné, pokud by za sebou občanští demokraté nenechali doslova spoušť.

ODS čeká nejhorší období v dějinách Plzeňského kraje. Fiala zmlkl
Foto: Z jednání Plzeňského kraje, prosinec 2021
Popisek: Ilona Mauritzová (ODS)

A co hůř pro tým Petr Fialy?

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí
Podle zjištění PL se nová koalice hodlá zabývat drtivou většinou „jejich“ smluv.

Abychom byli zcela přesní, od roku 2000 si vedení samosprávného celku předávaly pouze tradiční partaje ODS a ČSSD: Petr Zimmermann, Milada Emmerová, Milan Chovanec, Václav Šlajs, Josef Bernard, Marcela Krejsová a výše zmíněná pedagožka Ilona Mauritzová.

Plzeňský kraj má ovšem nového, pirátského hejtmana, který byl zvolen hlasy Pirátů, STAN, ale také ANO, SPD a ČSSD. A právě spojení s ANO nemohou někteří, například Miroslav Kalousek, straně Víta Rakušana prominout. Zvláště když kvůli tomu opustili koalici s ODS a TOP 09.

V Parlamentu, jak známo, nejsou Piráti příliš silně zastoupeni. Zato se jim teď povedlo získat pozici v komunálu. Hejtmanem Plzeňského kraje se stal pirát Rudolf Špoták, který na pozici vystřídal občanskou demokratku Ilonu Mauritzovou. Zvolen byl poté, co došlo k rozkolu ve čtyřkoalici ODS, TOP 09, Pirátů a STAN a zastupitelé počtem 33 hlasů odvolali celou radu kraje.

Tento rozkol vyvolalo krajské zdravotnictví.

Výbušný rozhovor ParlamentníchListů.cz

Jak uvedl například zastupitel Pavel Čížek, spor byl o jmenování Romana Jurečka do představenstva Klatovské nemocnice. Stěžuje si, že ačkoliv měli Piráti a STAN k osobě Jurečka výhrady, ODS ho prý do představenstva jmenovala „na sílu“.

„V hlavním řídicím orgánu krajských nemocnic (v představenstvu Klatovské nemocnice) jsou nyní významní krajští politici – místopředseda krajské ODS pan Jurečko a předseda krajské TOP 09 pan Suchý. Prohlasováním politiků i přes náš nesouhlas byla naše důvěra značně narušena a bylo to hlavní rozbuškou k odchodu Pirátů z koalice,“ stěžoval si Čížek v neděli.

A vysvětloval dál. „Přesto jsme usilovali o setrvání současné koalice. V pondělí (7. 2. – pozn. red.) jsme se sešli s představiteli ODS a TOP 09 a vyzvali je, aby sporné body, které vedly k odchodu Pirátů z koalice, s nimi co nejdříve projednali. Bohužel ODS místo jednání vyzvala Piráty k revokaci jejich rozhodnutí o odchodu z koalice. Bez jediného vstřícného kroku a sebereflexe. Naopak zajistila v tomto týdnu zvolení pana Romana Jurečka místopředsedou představenstva Klatovské nemocnice.“

Dále se Čížek odkázal na rozhovor pro ParlamentníListy.cz, který je podle jeho slov „plný vulgarit a nevybíravých výpadů vůči Pirátům a některým představitelům STAN“. Roman Jurečko v něm ovšem Piráty obviňuje, že odpor vůči jeho osobě je „vrtění psem“, a odmítá, že by ho ODS jmenovala „na sílu“. Pirátští zastupitelé se s ním prý odmítali sejít a udělat si obrázek sami za sebe, a navíc o něm prohlašovali, že je toxický.

Závěr příběhu znáte.

Jenomže je tu ještě dalších několik poznámek.

Minulost ODS

Už 6. února jsme napsali, že na tehdejší krajské vedení ODS vyplavalo hned několik kostlivců.

Před volbami do Poslanecké sněmovny například Plzeňský kraj uspořádal v Klatovech koncert jako poděkování pracujícím v první linii. To je jistě chvályhodná činnost, ale i ta by měla mít své jasné parametry.

„My, zastupitelé kraje, jsme byli uvedeni v omyl, když nám bylo řečeno, že se jedná o charitativní akci,“ sdělil redakci předseda Klubu krajských zastupitelů ANO + nezávislí Petr Vanka. Krajský úřad za koncert zaplatil víc než milion korun. Částka v takové výši by ovšem musela být schválena podle Směrnice Rady Plzeňského kraje o zadávání veřejných zakázek. To se v tomto případě nestalo.

Jedna z PR investic političky ODS, dnes už bývalé hejtmanky

„Tady došlo k hrubému porušení, nebylo zrealizováno výběrové řízení na dodavatele, zakázka byla uměle rozdělena tak, aby ji mohl neoprávněně podepsat úředník Plzeňského kraje. O realizaci koncertu nerozhodla ani rada, ani zastupitelstvo,“ popsal Vanka. Tehdy v opozici, nyní první náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, IT a evropské záležitosti.

ODS tehdy využila této akce ke své předvolební agitaci, kdy kromě hejtmanky Ilony Mauritzové (ODS) se veřejně jak na pódiu, tak v pozdějších výstupech v médiích prezentovali pouze jednička kandidátky ODS Martin Baxa a trojka na kandidátce ODS Rudolf Salvetr. V tomto případě se podle nejsilnějšího zastupitelského klubu v kraji jedná o jasné zneužití veřejných prostředků a jejich neoprávněné uvolnění.

„Celou záležitost považuji za závažnou chybu a na jednání 14. února budu požadovat podání vysvětlení od paní hejtmanky. Nejedná se o první podivnou praktiku a obejití platných předpisů ze strany vládnoucího vedení kraje. Můžeme se bavit o kumulaci funkcí, o střetu zájmů, o personálním obsazení důležitého a řídicího postu v nemocnicích kraje člověkem, který je veřejně označován za kmotra ODS,“ dodává Vanka.

Baxa, Pospíšil, Chovanec

To ale není jediné plýtvání veřejnými prostředky. Více jsme uvedli v tomto materiálu.

Ani tím nekončíme.

Anketa

Má ministr vnitra Vít Rakušan vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 25522 lidí
ParlamentníListy.cz měly možnost hovořit s několika tamními zastupiteli. Ti se dodnes podivují především nad reakcí poslance Baxy (ODS), když se řešila nová koalice. „Byl hysterický, doslova hysterický, emotivní, nakonec téměř utekl ze sálu, nebylo to důstojné, vůbec neunesl politickou porážku,“ komentoval jeden z nich.

Přibližme, že poslanec Baxa je považován za blízkého a poslušného spolupracovníka Romana Jurečka. Baxa byl svého času primátor Plzně, a právě na tomto pozadí se začaly vytvářet pevné vztahy. K nim patřil nejen Baxa, ale ještě dřív Jiří Pospíšil nebo Marek Ženíšek (TOP 09) či Milan Chovanec.

Premiér a předseda ODS do celého dění nikdy nezasahoval. Mlčí i nyní.

Roman Jurečko je však i svými odpůrci považován za strategický mozek. Jak nám řekl jeden z plzeňských podnikatelů, který s ním pracoval v oblasti outdoorových aktivit, „vždy se uměl dělit, i když ta jeho polovina byla pokaždé větší, ale na to jsem už zapomněl a je to dobré,“ uvedl.

„Pirátům a celé nové radě fandím, protože si myslím, že najdou hodně zajímavostí, které se týkají dlouholetých smluv, jejich prodlužování vybraným partnerům, stejně tak by se mohli zaměřit na dopravu, lineární stavby, však oni si poradí,“ řekl tento západočeský šíbr v úterý ParlamentnímListům.cz.

Aktuálně to na Plzeňsku vypadá tak, že hejtmanem je zmíněný Rudolf Špoták (Česká pirátská strana), prvním náměstkem Petr Vanka (ANO 2011). Dalšími náměstky jsou Pavel Čížek za STAN, Zelení a PRO PLZEŇ, Pavel Hais (Česká pirátská strana), Ing. Josef Bernard (STAN, Zelení, PRO PLZEŇ), Martin Záhoř (ANO 2011), Roman Zarzycký (ANO 2011), Vladimír Kroc (ANO 2011) a za kulturu a cestovní ruch bude odpovídat Libor Picka (STAN, Zelení, PRO PLZEŇ).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …