Kobza (SPD): Konsolidační (čili katastrofální) balík opatření vlády

14.07.2023 8:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k takzvanému konsolidačnímu balíku.

Kobza (SPD): Konsolidační (čili katastrofální) balík opatření vlády
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Kobza

Konsolidační (čili katastrofální) balík opatření vlády.

Pokusím se zjednodušeně vysvětlit, proč s ním SPD nesouhlasí a proč nebude fungovat.

Projednávaný konsolidační balíček nebude mít šanci naplnit očekávání vlády o vyšších výběrech daní a snížení nákladů. Jde o to, že když seberou lidem peníze (snížením valorizací, inflací, zvýšením daní atd.) lidi začnou omezovat spotřebu. Tedy omezí postupně své nákupy na to nejnutnější. Tím pádem sníží odbyt i obrat vnitřního trhu a také jejich odběr z výroby. Snížením odbytu dojde samozřejmě i ke snížení výběru nepřímých daní (DPH a spotřební daň). Zvýšení daně z příjmů také nepovede k zářným ziskům státu, tak snad jen chystané zvýšení daně z nemovitosti přisype do nenasytného chřtánu státního rozpočtu. Stát si tedy půjčí další peníze, aby i to málo, co vydělá, utratil za úroky a zůstane jen dluh (našim dětem). Zatímco vláda bude zápasit se ztenčujícím se rozpočtem, aby zaplatila předražené americké zbraně, občané začnou zápasit s propadající se životní úrovní a začnou se (tedy budou muset) více a více uskromňovat a méně utrácet. Celý koloběh se tedy začne opakovat. Jak se bude zmenšovat objem peněz na trhu, bude se propad ekonomiky státu zrychlovat.

Vláda se nicméně v sázce na voličskou paměť snaží tuto fiskální sebevraždu státu provést letos, aby lidi zapomněli na toho, kdo způsobil jejich mizérii a poté, co lidem pár měsíců do voleb přidají 500 Kč, je ti samí ožebračení občané, budou znovu volit.

Už to chápete?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věra Maříková (SPD): S digitalizací přichází obava, že starší generace budou nezaměstnatelné

13:09 Věra Maříková (SPD): S digitalizací přichází obava, že starší generace budou nezaměstnatelné

V důsledku digitalizace zanikne v příštích sedmi až osmi letech 300 000 pozic a milion pozic kvůli d…