Kobza (SPD): Vítej zpět, totalito!

18.10.2022 17:44

Bezbřehá arogance vládnoucí stoosmičky začíná nabírat na obrátkách Jejím zatím nejnovějším produktem je návrh novely zákona o České televizi.

Kobza (SPD): Vítej zpět, totalito!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Kobza je členem Poslanecké sněmovny, zvoleným za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Koaliční vědátoři ohlašují na příští měsíce další sérii legislativních úprav existence veřejnoprávních médií, zatím se omezili na novelizaci v jednom hlavním bodě, a to je způsob volby členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu.

Připomeňme, jaký byl okolo těchto orgánů vývoj. Po roce 1991 byly všechny tzv. mediální rady nominovány a voleny Poslaneckou sněmovnou, víceméně zvykově na bázi zastoupení jednotlivých stran po volbách, což dává dobrý smysl. Poslanci zastupují občany a Rady ČT a ČRo mají hlídat naplňování zájmů týchž občanů. Teprve po bezprecedentní rebelii na Kavčích horách v zimě 2000-2001 se systém volby členů Rad změnil. Nově kandidáty navrhovaly organizace z tzv. občanské společnosti – od církví po sportovní kluby i zahrádkáře. Každý ovšem věděl, že jde o pokrytectví a alibismus. Kandidáti byli formálně kryti nominací od nějakého spolku, ale šlo v podstatě opět vždy o kandidáty politické, zastupující tu či onu stranu. Díky překryvu mandátů byla jakž takž zajištěna rovnováha, takže obvykle se nestávalo, že by Rady opanovala momentálně vládnoucí klika jaksi en bloc.

Dnešní pětikolka to chce změnit. Chce docílit toho, aby kandidáty do Rad nově navrhovaly jen vybrané spolky vesměs zájmově podjaté, třeba Syndikát novinářů, FITES atd. Vládní strany se domnívají, že si tím pojistí bezmeznou oddanost politicky blízkých organizací, a tedy poslušnost budoucích radních. Jinými slovy – opanují veřejnoprávní média a budou skrze ně provozovat výlučně vlastní jednostrannou propagandu, ale za peníze všech občanů.

Oč v návrhu novely jde a co to přinese? Rozdělení pravomocí volby mezí Poslaneckou sněmovnu a Senát způsobí, že 5K ovládne zcela obě rady a tím i vysílání. Zároveň se tím naprosto nejistí odpovědnost rady. Dosud byla zákonem stanovená možnost dvojím nepřijetím výroční zprávy daného média odvolat příslušnou radu a zahájit proces volby nového managementu. Generální ředitel se stane neodvolatelným

Dále: Přijetím nové metodiky volby s největší pravděpodobností dojde k jednorázovému odvolání celé rady a nové volbě té podle nové metodiky. Tím je na celé období podvázána jejich řečená poslušnost. Zúžením a vyjmenováním organizací navrhujících rady je zajištěna provázanost na již zmíněné party typu FITES, ARAS, SN ČR atd. Tyto party jsou existenčně (finančně) navázány na ČT, proto bude znepřehledněno hospodaření, a zároveň zajištěno politické krytí od těchto spolků.

Mluvíce o hospodaření ČT… Pokud se tzv. ustoupí ve věci vstupu NKÚ do účtů ČT, je to jen pokrytecká kosmetická taktika. NKÚ dělá sice důkladný účetní audit, ale nikoli forenzní. Neposoudí účelnost vynaložených prostředků. Z toho vyplyne alibi pro špatné hospodaření, kryté formálně správným účetnictvím. To plyne mj. z tzv. fondového hospodaření ČT, kdy organizace nepodniká stylem příjmy – výdaje – ztráta/zisk, nýbrž příjmy z televizních poplatků splachuje do tzv. Fondu (FTP), z něho sanuje výdajové aktivity a na konci vychází s nulovým ziskem či ztrátou. Jenomže za poslední léta se z nastřádaného FTV jaksi vytratilo několik miliard, nikdo neví, kam a proč, ale hospodaření ČT je stále tzv. vyrovnané, tedy s nulou. A to je přece na první pohled podvod. A v případě pozitivního salda též daňový únik.

A to všechno kulminuje ve značně problematickém obsahu vysílání, zejména v oblasti zpravodajství a publicistiky. To nejlépe pocítíme v následujících měsících před prezidentskou volbou. Když už se pětikoalici nepodařilo prosadit korespondenční hlasování, jímž by mohla po vzoru Rakouska nebo Spojených států vesele a beztrestně manipulovat, soustředí se teď na přímou mediální palbu z veřejnoprávních obrazovek. Zde je soustředěno veškeré rozhodování do rukou jediné, politicky velmi jednostranně vyhraněné skupiny kolem J. Železného, což vede k eliminaci polemických názorových diskusí, a tím porušování zákona 483/91, §2, který jasně ukládá ČT (a analogicky v zákoně 484/91 Sb. ČRo) povinnost předkládat veřejnosti informace všestranné, nestranné a objektivní a názory rozmanité a pluralitní, což je podmínka demokratického vývoje. Demokracie je však zjevně to poslední, co dnešní vládnoucí vrchnost trápí, jak je patrné i tohoto návrhu legislativní změny. Vláda si chce uzurpovat veškerý mediální a informační prostor, zavádí cenzuru, a stále nemá dost. Vítej zpět, totalito!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …