Kobza (SPD): Za naše arménské bratry

18.06.2022 14:58

Prezidentským dekretem z 16. prosince 2021 jsem byl vyznamenán vysokým státním vyznamenáním Arménské republiky – Medailí vděčností. Je to pro mě nesmírná pocta.

Kobza (SPD): Za naše arménské bratry
Foto: SPD
Popisek: Jiří Kobza, poslanec za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Je členem zahraničního výboru a místopředsedou výboru pro životní prostředí

Medaile vděčnosti

Toto vyznamenání mi osobně předal velvyslanec Arménie v České republice, pan Ashot Hovakimyan,  během slavnostní  recepce na arménském velvyslanectví v Praze dne 8. června. 

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32394 lidí

Medaili vděčnosti uděluje prezident Arménské republiky za významný přínos k navázání, upevnění a rozvoji česko-arménských vztahů a za významný příspěvek k ochraně univerzálních všelidských hodnot.

V mém případě se jednalo především o ocenění mojí dlouholeté snahy a úsilí o propuštění arménských zajatců z války o Náhorní Karabach z Ázerbájdžánu, kde zůstávají uvězněni, i přes opakované výzvy Mezinárodního soudního dvora, už více než rok a půl po skončení této války.

Válka o Karabach

V této kruté válce bohatý a silný Ázerbájdžán  - za vydatné vojenské pomoci Turecka a islamistických bojovníků z Blízkého východu - porazil méně početné a vojensky slabší karabašské Armény.

Válka skončila, až když se do ní vložilo Rusko s veškerou svojí diplomatickou vahou a přimělo bojující strany uzavřít mírovou dohodu, na jejíž dodržování ruské jednotky i přímo dohlížejí.

Většina Arménů, kteří dříve obývali Ázerbájdžánem dobyté oblasti Náhorního Karabachu, byla vysídleni resp., aby si zachránili holé životy, museli utéct.

Pomozme Arménům!

Během projednávání zákona o státním rozpočtu na rok 2021 jsem se, bohužel marně, pokoušel přesvědčit Poslaneckou sněmovnu (a naši tehdejší vládu a ministerstvo zahraničí), abychom těmto karabašským Arménům, kteří přišli o domov a o veškerý majetek, poskytli alespoň nějakou základní humanitární pomoc. Bylo to odmítnuto.

Ale hlavně, z původních tří set arménských zajatců z této války jich stále zůstává 25 v ázerbájdžánských věznicích - bez valné pozornosti světových (i našich) médií, v drsných podmínkách, často vystaveno mučení a krutému zacházení.

Více než rok v této záležitosti biji na poplach, absolvoval jsem ohledně toho desítky jednání. Nastolil jsem tuto agendu i na jednání Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny – kde se většina ostatních poslanců o tom bála mluvit, a dokonce i odmítli pozvat na naše jednání arménského velvyslance, aby si to tzv. „nepolepili“ u Turků a Azerů…

30. dubna roku 2021 jsem se též účastnil demonstrace za propuštění těchto arménských válečných zajatců, kterou pořádala Asociace arménské mládeže České republiky před budovou českého ministerstva zahraničních věcí na Loretánském náměstí. S mladými Armény, žijícími v České republice, ostatně těsně spolupracuji dodnes.

A stejně tak dodnes všemožně a vytrvale apeluji na naši českou diplomacii, aby se zasadila o urychlené osvobození zbývajících arménských zajatců z války o Náhorní Karabach z ázerbájdžánských věznic.

Pokud se hlásí k zásadě dodržování lidských práv a humanitě, je to její jednoznačná povinnost.

Lhostejnost potom ukáže pokrytectví současné politické garnitury.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…