Koudelka (Trikolóra): Narozeniny slavme

30.04.2021 5:35 | Komentář

Ministerstvo zdravotnictví nesmí zakázat běžné mezilidské setkávání v rodinách i s přáteli.

Koudelka (Trikolóra): Narozeniny slavme
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Nejvyšší správní soud v rozsudku z 22. 4. 2020, 6Ao 11/2021, jasně vymezil, že zákaz akcí Ministerstvem zdravotnictví se může týkat organizovaných podniků a události. Nesmí se týkat běžného mezilidského setkávání. Nemá dopad na setkávání v rodinách, protože to by bylo narušením základního ústavního práva na soukromí a rodinný život. Ale i jiné setkání s přáteli či kolegy v soukromí uskutečnit můžeme, soukromí nemusí být jen byt.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger nepochopil rozdíl mezi nouzovým stavem a stavem pandemické pohotovosti. Za nouzového stavu mohla vláda omezovat základní práva i bez zákonného podkladu. Protože však již nouzový stav nemáme, může základní práva a svobody občanů omezit jen zákon. Chovejme se k Arenbergerovým opatřením tak, jak se Arenberger chová k právnímu řádu.

Narozeniny v soukromí slavit můžeme. Ve svém bytě, chalupě i na arcibiskupství můžeme přijímat návštěvu členů rodiny i přátel. Policie nesmí vstupovat do soukromých prostor bez soudního příkazu. Ale ten může být vydán jen v rámci trestního řízení, ne kvůli pouhému přestupku, což je i porušení opatření Ministerstva zdravotnictví.

Pokud by se nějaký úřad dotazoval, uveďte, že šlo o neorganizovanou návštěvu rodiny. Každý může odmítnout sdělit údaje týkající se osoby blízké, což rodina a dobří přátelé jsou, které by mohly vést k jejich postihu. Neudávejme!

Jako pohostinný Moravan návštěvu, byť nenadálou, pohostím výborným moravským vínem. Právo na soukromí a slušnost jsou nad zákazy toho času ministra zdravotnictví Arenbergera.

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…