Krumer (SPD): Jako podomní šmejdi při prodeji hrnců s křivým dnem

31.10.2021 11:41

Současný stav, kdy se politici dohadují, jakým způsobem pomoci lidem v době, kdy zkrachovaly a krachují dodavatelé energií, je dost mimo podstatu, a základní problémy neřeší. Řeší se pouze následek, ale ne příčina.

Krumer (SPD): Jako podomní šmejdi při prodeji hrnců s křivým dnem
Foto: archiv politika
Popisek: Vladislav Krumer

Příčina stavu je v tom, že žijeme v kapitalistické tržní společnosti, k tomu ještě v bezbřehém raném kapitalismu. Pokud má někdo problém, tak se ale dožaduje socialistických řešení a výhod. Je zajímavé, že v minulém režimu takové problémy nebyly, i když věda od té doby postoupila dál. Napřed se musí zlikvidovat ty zlořády, které po roce 1989 zavinily předchozí vlády. Jsou to překupničtí šmejdi a naháněči občanů, kteří přemlouvají, aby od hlavních dodavatelů lidé přecházeli k těm menším, kteří slibují podmínky, které nemohou splnit. Pomáhají jim k tomu bezostyšně i ve veřejném prostoru reklamami herci a známé osobnosti, aby si pro sebe a jimi placené společnosti vydělali tučný bakšiš. Jsou stejní jako ti podomní obchodníci, kteří prodávají předražené hrnce s křivým dnem, které neprošly kontrolou kvality.

Ti, kteří se nechali nachytat, si to v převážné míře zavinili sami. Je jim třeba aktuálně a rychle pomoci, ale bezúročnou dlouhodobou půjčkou, a ne hradit za poskytovatele, kteří byli stejně nerozvážní, jako ti jejich klienti, jejich krachy. Rychle připravit zákon, který tyto nekalé praktiky nedovolí. Podobné je to i se solárními barony, kteří v době, když se rozvoj fotovoltaiky rozbíhal, byli u toho a pro sebe si udělali zákony pro výkupní ceny energie, které jsou několikanásobně vyšší, než jsou i ve světě ceny obvyklé. Potom, když sami byli nakrmeni, cena se fixovala na desítky let a tento přístup stopli, ale v cenách se jede dál a my jim ty podvody platíme v ceně za elektřinu. Vzpomeňte si, jak to bylo s těmi, kteří proti tomu vystoupili. Obrátilo se to proti nim, a ne proti těm, kteří to zavinili.

Východiska a cesty z toho jsou. Základní komodity a potřeby, které jsou nezbytné pro bydlení, jako je voda, elektřina, plyn, vytápění společného bydlení, jejich výroba a přenosové soustavy včetně kanalizace a čističek, musí být převedeny a zůstat v rukou a majetku státu, krajů, měst a obcí a nesmí být předmětem kšeftování. To je nezbytné uzákonit. Jako například u ČEZ, který se v tichosti rozdělil na rozvodné sítě a výrobu elektřiny. Postupně se z těchto firem pomalu ukrajuje vlastnictví státu, opět ve prospěch těch, kteří jsou při tom, a pro bohaté zahraniční firmy. Snaha je dále tyto firmy privatizovat, a stále více se tak elektřina, i když jí produkujeme o třetinu více, a tu prodáváme do zahraničí, zdražuje.

Nemůže být výmluvou, že nakupujeme elektřinu na burze. Nemusíme na burzu s elektřinou chodit ani se podvolovat likvidačním nesmyslům, které na nás navaluje EU, jako je Green Deal a další hlouposti, které ničí život našich občanů. Evropa tím jenom chudne a státy mimo Evropu tyto likvidační nápady převážně neakceptují. Varovným příkladem je rovněž francouzská Veolia a privatizace naší vody, ale dalších příkladů, pro nás nevýhodných privatizací fungujících a prosperujících firem, je hodně. Stačí si připomenout Plzeňský prazdroj a tlak na privatizaci Budvaru.

Velké nebezpečí je, že nově se ustavující vláda a sněmovna, složené z předvolebních koalic, v nichž jsou hnutí a strany, které když byly u moci, tento stav zavinily, už se na další a pro ně výhodné privatizace našich firem třesou a veřejně to kandidáti na ministry prezentují i naznačují. Těch deset procent bohatých, a nadnárodní monopoly, budou s podporou EU pochopitelně vždy pro privatizaci, která je pro nás nevýhodná, ale výhodná pro privatizátory.

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí

BIS a orgány činné v trestním řízení by se měly zaměřit na to, jak se k majetku dostali ti, zejména v době po roce 1990, při kralování Havla a jeho spřízněných. Ale jenom pro těch pár zbohatlíků tady naše vláda, politici ve sněmovně a v senátu nejsou. Jsou zde pro všechny naše občany, a tak by se měli chovat. Raději se vymlouvají na EU, servilně se Bruselu ukloní a mají klid i kladné body od evropských úředníků. Výrobce a dodavatel nosného množství těchto komodit a médií musí být jeden, ve vlastnictví státu, a musí být přijat takový zákon, aby mohla vláda dodavatelské ceny především pro domácnosti regulovat tak, aby byly únosné pro občany.

Stejně tak to musí být i ve zdravotnictví a odvětvích, které souvisejí se zdravím lidu. Zdravotní pojišťovny by měly být pouze dvě a v rukou státu. Jedna všeobecná, pro občany, a druhá pro policii, armádu, hasiče a další záchranné složky. Tak by se nemohlo stát, že navrhovaný ministr pro novou vládu začne pouštět do prostoru takové nesmysly, které podstatně lidem znemožní mít kvalitní a odpovídající léčbu, a ani na ní nebudou mít peníze, i když celý život pracovali a platili si zdravotní pojištění. Tím se dále jenom bude naše zdravotnictví potápět do průměru. Važme si toho, jaké zdravotnictví v současnosti máme. Stačí ho jenom vylepšovat, odstraňovat černé díry, ve kterých se ztrácejí peníze, mít přehled o nákupech a cenách léků, přístrojů a dalších zdravotnických potřeb.

Je nutné nakupovat centrálně, s transparentním veřejným výběrovým řízením na dodavatele a s množstevními výhodami. Tím vyřadit lobbisty a úplatky od těchto firem. Lékařům sestrám a dalšímu zdravotnickému personálu vytvořit odpovídající platové podmínky, aby kromě toho, že půjdou na rok nebo na dva na zahraniční studijní stáže, zůstávali doma. A pokud by toužili v cizině zůstat, tak by měli zaplatit veškeré náklady na svoje studium.

 

Článek byl převzat z Profilu PaedDr. Vladislav Krumer

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravané: Už z děr vylézají ti, co rozdmýchávali nenávist vedoucí k atentátu

20:01 Moravané: Už z děr vylézají ti, co rozdmýchávali nenávist vedoucí k atentátu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k atentátu na Roberta Fica.