Lachnit (ANO): Kurz akvarelu v Komunitním centru Prádelna pod vedením malířky Jany Švástové

20.10.2022 8:36 | Tisková zpráva

V září roku 2019 se mohli návštěvníci Galerie Prádelna při Komunitním centru Prádelna v Holečkově ulici seznámit s průřezem tvorby malířky Jany Švástové. Letos v dubnu tato autorka představila svoje práce v galerii D v letohrádku Portheimka na výstavě „Akvarely“. Nyní přichystala pokračování spolupráce s Komunitním centrem Prádelna ve formě nového kurzu akvarelu pod jejím vedením.

Lachnit (ANO): Kurz akvarelu v Komunitním centru Prádelna pod vedením malířky Jany Švástové
Foto: Praha 5
Popisek: Radní MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit

Kurz je určen pro naprosté začátečníky i mírně pokročilé bez omezení věku. Zájemci podle slov lektorky nemusí mít obavy, že neumějí kreslit, společně budou postupovat krok za krokem a poznávat jednotlivé techniky akvarelu. Naučí se míchat barvy, kompozice a tonální hodnota pro ně nebudou prázdné pojmy, dozví se, co je to malovat mokré do suchého, mokré do mokrého a spoustu dalších užitečných informací.

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32342 lidí

Účastníci kurzu se seznámí s materiály pro akvarel (štětce, papíry, barvy, média), hlavními technikami akvarelu, mícháním barev, tonální hodnotou, kompozicí, malbou do suchého, mokrého a vlhkého, malbou a la prima, vrstvením, různými efekty a texturami v akvarelové technice.

Kurz začíná v neděli 6. listopadu 2022, konat se bude vždy dvě neděle v měsíci (kromě prosince) a končit bude 19. března. Účastníci platí kurzovné, které mohou uhradit najednou v rámci celého cyklu devíti lekcí, nebo je možno do kurzu vstoupit i po začátku či na jednotlivé lekce.

Jana Švástová vystudovala Střední průmyslovou školu grafickou v Praze a déle než třicet let pracuje v reklamě. Tato profese vyžaduje velkou dávku kreativity a nápadů, ale vždy jsou na prvním místě požadavky klienta. Postupně dospěla k názoru, že svobodně malovat a tvořit může jen pro sebe. Učaroval jí akvarel, který sice patří k nejobtížnějším technikám, ale má tak krásné výrazové prostředky, že je stále co nacházet a poznávat.

Zjistila, že malování je pro ni způsob neuvěřitelné relaxace, kdy zapomíná na to, co se děje kolem ní. Jejím světem se stává to, co se právě odehrává na papíře, prolínání barev a celý ten inspirativní proces, kdy v případě akvarelu pouze odhadujete, jaký bude konečný výsledek. Malování je pro ni určitým způsobem meditace, a protože jóga je její další velkou zálibou, snaží se jejím prostřednictvím nahlédnout do svého nitra, a to pak zachytit ve svých obrazech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…