Mikuláš: Pražští konšelé věrolomně zastavili privatizaci bytů

26.06.2019 9:02

Zjitřená nálada panovala na posledním jednání Zastupitelstva hl. m. Prahy ve čtvrtek 20. 6. 2019. Jeden z projednávaných bodů se týkal (ne)dodržení slova, dříve daného magistrátem.

Mikuláš: Pražští konšelé věrolomně zastavili privatizaci bytů
Foto: archiv MM
Popisek: Mojmír Mikuláš

Město Praha, prostřednictvím svých volených zástupců, totiž v roce 2012 rozhodlo o privatizaci celkem 3918 bytů ve čtyřech etapách. Dvě první vlny privatizace byly již dokončeny a nájemníkům bylo prodáno 2532 bytů. Nyní se řešilo dokončení třetí vlny a celá čtvrtá vlna, tedy doprodej zbylých 1386 bytů. Současní vládnoucí konšelé, tedy Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) se však rozhodli nedodržet slovo a vyslovili se proti pokračování privatizace formou revokace sedm let starého usnesení! Pouze v případě 582 bytů, kde již byl prodej zahájen, město privatizaci dokončí.

Jednání na pražském zastupitelstvu se zúčastnilo množství nájemníků z dotčených lokalit Černý Most, Kyje a Řepy. Ti předložili petice pro dokončení všech privatizací. Zaplnili prostor pro veřejnost i chodby v zastupitelském sále a řada z nich se zúčastnila diskuse. Tito lidé několik let čekali na privatizaci, kterou jim Praha slíbila a kvůli které například prodávali nebo si nepořizovali vlastní byty či jiné bydlení. Liknavost magistrátu trvá roky, lidé stárnou, zvyšují se ceny a je také mnohem těžší splnit podmínky pro hypoteční úvěry. Mnohé příběhy nájemníků byly dojemně smutné, jiné rozhořčeně naštvané, oboje pochopitelně.

Postoj odpovědného radního pro bydlení Adama Zábranského (Piráti) a kolektivní rozhodnutí zastupitelů Pirátů, Praha sobě a Spojených sil považuji za skandální. V půlce hry nelze měnit pravidla. Považuji za správné dokončit to, co bylo slíbeno, což je v souladu s principem legitimního očekávání obyvatel domů určených k privatizaci. To, co bylo na půdě magistrátu 2012 schváleno, nelze po sedmi letech měnit. Vše logicky u občanů vyvolává nedůvěru k politice, městu i státu. A s tím by se nemělo hazardovat.

(autor článku, ing. Mojmír Mikuláš, je zastupitelem Městské části Praha 3 a oblastním koordinátorem vznikajícího hnutí občanů Trikolóra)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice