Ministr Bartoš: Cílem je omezit zveřejňování osobních údajů držitelů datových schránek

15.09.2023 23:08

Projev na 74. schůzi Poslanecké sněmovny 15. září 2023 k zákonu o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů

Ministr Bartoš: Cílem je omezit zveřejňování osobních údajů držitelů datových schránek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Vážené paní poslankyně a páni poslanci,

ačkoliv to není úplně patrné z názvu tohoto bodu, jedná se o návrh, který řeší veřejný seznam držitelů datových schránek. Je to věc, která rozvířila nejen mediální vody zhruba tak před půl rokem. A tento můj návrh je reakcí na to, abychom opravili, co zákon předtím zavedl, leč se jeví jako nevhodné v tuto chvíli, kdy užití datových schránek je stále masivnější.

Cílem tohoto zákona je omezit zveřejňování osobních údajů držitelů datových schránek na webových stránkách v seznamech. V současné chvíli je seznam všech držitelů datových stránek veřejně dostupný a obsahuje i adresu, což vede k možnosti zneužití. Trochu jsem přirovnával vznik tohoto problému k tomu, jak jsme dříve byli zvyklí používat papírové Zlaté stránky, kde majitelé telefonních čísel, ať už osoby fyzické, nebo firmy, byly prostě vylistovány. K úvaze vzniku datových schránek zejména v komunikaci k osobám a k firmám bylo žádoucí, aby bylo vidět, na jakou datovou schránku se toto posílá. Tak vlastně historicky zákonem někdy z roku 2002, pokud se nemýlím, pokud byla zřízena datová schránka, tak ten seznam byl obohacen o údaj toho držitele datové schránky. Ono se to děje automaticky v souvislosti s tím zákonem.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

A my navrhujeme tedy změnu - toto zveřejňování přepnout do toho režimu takzvaného opt-in, což znamená, že na webových stránkách budou zveřejněny pouze kontaktní údaje těch fyzických osob a podnikatelů, kteří o to výslovně požádají, a kdykoliv později pak samozřejmě můžou i požádat o výmaz této informace, pokud k tomu udělili ten souhlas v momentě, kdy ta datová schránka je zřizována. To je asi gros tohoto rychlého návrhu. Jak jsem mohl komunikovat s kolegy, vnímáme ten problém velmi podobně, je to nějaký řekněme i relikt minulosti - to, že se tak dělo na základě toho zákona.

Druhá věc, kterou bych chtěl zmínit a je v tom zákoně obsažena, věřím, že taktéž není ve své podstatě problematická. Zákon dále rozšiřuje oprávnění provozovatele systému datových schránek - tím je dnes Česká pošta - tento systém dál rozvíjet.

Reaguje tak na nedávné rozhodnutí ÚOHS, který pojem rozvoj, v uvozovkách rozvoj, tak jak je v zákoně v tuto chvíli napsán, chápe velmi úzce bez investic do vývoje a rozšiřování a v praxi to působí značné potíže a finanční náklady - to, že není jasné, jak je toto vydefinováno. Vzhledem k tomu, že ten návrh považujeme za poměrně jednoduchý a ten problém jsme identifikovali již před nějakou dobou, pro mě je vhodné ho podat jako poslanecký návrh zákona a chtěl bych vás požádat o podporu schválení v zrychleném režimu, to je § 90 odst. 2, tedy v prvním čtení.

Děkuji.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.