Ministr Bartoš: Premiér jedná v zájmu České republiky, proto tu není

25.03.2022 19:33

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 25. března 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 283/2021 Sb., stavební zákon.

Ministr Bartoš: Premiér jedná v zájmu České republiky, proto tu není
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ivan Bartoš

Já vám děkuji. Já se vejdu do těch dvou minut. Je to faktická poznámka, protože vždycky když přichází to procedurální hlasování, tak mu předchází nějaký poměrně dlouhý výklad kolegy či kolegyně z poslaneckých lavic, který fakticky spěje k tomu procedurálnímu hlasování.

Takže k paní poslankyni Peštové prostřednictvím paní předsedající. Ministr Šalomoun tady vystoupil a odpovídal přesně na ty otázky, které vy jste měla i v té interpelaci včera, jednak jakým způsobem a proč byla udělena výjimka - protože se jedná skutečně pouze o odklad části zákona, a vy jste tady citovala tu jeho část, kterou já tady mám samozřejmě také vypsanou, ten názor, kde se ale v závěru /to je poslední odstavec/ píše o tom, aby se výkladovým problémům předešlo, Ministerstvo pro místní rozvoje již deklarovalo, je to v materiálu, informace k dalšímu postupu novelizace stavebního zákona, předložení vládě pro informaci, dne 19. ledna 2022, takže ten prováděcí zákon bude změněn.

A k té druhé věci, a já vlastně nečerpán ty dvě minuty, ale budu se snažit vejít, tak samozřejmě v předchozím volebním období jako zástupci opozice ještě s paní ministryní Dostálovou tenkrát a s Hospodářskou komorou jsme se zúčastnili nespočetně jednotlivých debat a grémií, kde jsme hovořili o tom, proč nesouhlasíme s institucionální změnou a jaký je náš návrh změny řekněme procesní integrace a digitalizační, takže to nebyla žádná novinka.

Stejně tak tento postup byl deklarován při vzniku vládní koalice. Na poli tripartity i ve vztahu s Hospodářskou komorou jsme se za ty tři měsíce, co jsme ve vládě, setkali taktéž mnohokrát. Takže není pravda, že debata o tom neprobíhá, na kulatém stole na Ministerstvu pro místní rozvoj byli zástupci Hospodářské komory, ale pokud je zastávána pozice Hospodářské komory a vybraných subjektů, my chceme Nejvyšší stavební úřad a mít 14 krajských úřadů a naše politická pozice, vládní pozice, je, my tuto změnu nechceme, já nevidím úplně moc kde najít kompromis v těchto dvou odlišných pohledech na fungování státní správy a přenesené působnosti.

Takže druhý úvod k procedurálnímu návrhu, dokud se nesejde ministr pro místní rozvoj, premiér a šéf Hospodářské komory, mi přijde trošku jako obstrukční, protože jsme se na toto téma setkali mnohokrát a naše pozice jsou vyjasněny a známy. Ano, v tuto chvíli jsou protichůdné, což samozřejmě v politice, kdy hledáte nějaký konsenzus, nakonec skončíte tak, že na něčem se prostě nedomluvíte. Já se velmi rád sejdu s kýmkoliv, kdo se na toto téma chce bavit, i když náš čas je v jistém směru limitován třeba naším angažmá v Evropském parlamentu. Ostatně ani premiér tady dnes není, ačkoliv byl vyvoláván, protože jedná v zájmu České republiky, ale nemyslím si, že dvě poslední procedurální hlasování by do věci, která už dnes byla diskutována, přinesla cokoliv nového, byť bychom si na to vzali další měsíc.

Děkuji.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…