Ministr Hamáček: Dnes je Pomněnkový den, připomínáme si pohřešované děti

25.05.2021 15:45

Forget-me-not neboli nezapomeň na mě, tak zní název pomněnky v angličtině. Právě proto se stala tato kytička symbolem dne pohřešovaných dětí. Dne, kdy v roce 1979 v New Yorku zmizel cestou do školy tehdy šestiletý Ethan Patz.

Ministr Hamáček: Dnes je Pomněnkový den, připomínáme si pohřešované děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Jan Hamáček

Od roku 1986 je 25. květen vyhlášen jako Mezinárodní den pohřešovaných dětí. V České republice se každoročně ztratí několik tisíc dětí, klíčová je v takových případech rychlost zahájení pátrání i podpora veřejnosti.

Ačkoliv byl minulý rok, který poznamenala pandemie covidu-19, z hlediska statistiky pátrání po ztracených dětech klidnější než roky předcházející, 1132 pohřešovaných dětí za rok 2020 je stále velmi vysoké číslo. V minulých letech platilo, že čeští policisté každý rok pátrají po několika tisících dětí a po téměř dvou desítkách pohřešovaných dětí v ohrožení.

K tomu jim pomáhá Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech, který provozuje Ministerstvo vnitra už od roku 2010. Jeho prostřednictvím se informace o pohřešovaném dítěti dostává rychle k Policii ČR, k mezinárodním organizacím a s pomocí médií i mezi širokou veřejnost. Rychlý, přesný přenos informací a počet osob zapojený do pátrání je totiž v takových případech klíčový.

„Loni sice děti nebyly tak často o samotě, nicméně pandemie covidu-19 se na nich podepsala jiným způsobem. Vyhrocené domácí prostředí nebo strach z návratu do školy, to vše může vést děti k radikálnímu řešení, kterým je útěk,“ upozorňuje ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na zvýšené riziko přibývání ztracených dětí.

Rady, jak postupovat v případě ztraceného dítěte, preventivní aktivity, jak takovým situacím předcházet, či informace o systému pátrání je možné nalézt na stránkách ZDE. O dětech, které jsou v bezprostředním ohrožení života nebo zdraví, se veřejnost také může dozvědět pomocí aplikace ECHO, kam policie vkládá ty nejzávažnější případy. Takových případů, jako je například únos dítěte, bývá přibližně 20 ročně. V okamžiku, kdy Policie vloží do databáze nový případ, obdrží všichni uživatelé notifikaci, čímž se zvyšuje šance na včasné nalezení dítěte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jedině spolu máme šanci vyhrát! Koalice SPOLU zahájila horkou fázi kampaně do Evropského parlamentu

7:17 Jedině spolu máme šanci vyhrát! Koalice SPOLU zahájila horkou fázi kampaně do Evropského parlamentu

Koalice SPOLU vstoupila do horké fáze kampaně eurovoleb. Za účasti stovek podporovatelů v pražském F…