Ministr Hamáček: To důkazní břemeno otáčíme, dokazovat bude muset pojišťovna

17.06.2020 12:54

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 17. 6. 2020 k návrhu poslance Jana Hamáčka na vydání zákona, kterým se mění zákon o Hasičském záchranném sboru České republiky (první čtení)

Ministr Hamáček: To důkazní břemeno otáčíme, dokazovat bude muset pojišťovna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Já tedy musím říct, že jsem překvapen, protože jsem nezaznamenal takovýto odpor ze strany kolegů z ODS, když jsme se o tom bavili. Já samozřejmě respektuji to, co tady pan poslanec Žáček přednesl, akorát mě to mrzí a doufám, že profesionální hasiči poslouchali to, co jste tady říkal.

Já mám pocit, že jste ne úplně pochopil nebo že jsme si byli schopni vyjasnit, co je předmětem tohoto návrhu. Ten návrh má za cíl de facto otočit důkazní břemeno, aby hasiči, kteří zasahují u dopravních nehod, a jejich náklady jsou hrazeny z povinného ručení viníka nehody, tak místo toho, aby teď museli papírovat, aby museli papírovat jako doteď, že fotí všechno, dokazují, kolik tam vysypali sorbentu, proč tam byla dvě auta a ne jenom jedno, tak to důkazní břemeno otáčíme a pojišťovna v případě, že bude chtít tu částku rozporovat, tak ji bude muset dokázat ona.

Je to projednáno s Ministerstvem financí, je to projednáno s Českou kanceláří pojistitelů. Všichni s tím vyjádřili souhlas a de facto se těšili na ten nový zákon. A já vůbec nevím, proč do toho motáme policii a záchranku. Tady je nějaké jasné stanovení vyčíslování nákladů pro Hasičský záchranný sbor. Funguje to. Akorát je to prostě spojeno se šílenou administrativou.

A já jsem věnoval poslední rok tomu, abych toto znění zákona vyjednal. A vy to navrhnete zamítnout. Tak v pořádku, ale pak nechápu, proč tady vystupoval Zbyněk Stanjura a vyzýval mě k tomu, ať bojuji s administrativou. Tohleto by zlikvidovalo obrovské stohy papírů u hasičů a místo toho, aby se hádali s pojišťovnami, tak mohli cvičit nebo odpočívat. A vy mi to teď navrhnete zamítnout. S tím já nic neudělám. Akorát mě to mrzí. Říkám, věřím, že hasiči to sledují. (Slabý potlesk z lavic ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…