Ministr Jurečka: Příspěvek na péči bude zvýšen v polovině roku 2024

17.09.2023 20:03 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výši příspěvku na péči

Ministr Jurečka: Příspěvek na péči bude zvýšen v polovině roku 2024
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Dlouho jsem o to usiloval, a proto jsem velmi rád, že se konečně podařila nalézt shoda s koaličními kolegy. Ke zvýšení příspěvku by mělo dojít v polovině roku 2024. Společně s navýšením chceme nastavit valorizační mechanismus, který by jednotlivé stupně příspěvku valorizoval automaticky.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52407 lidí

Do budoucna zároveň plánujeme zavedení tzv. doplatku k příspěvku na péči. Jednalo by se o novou speciální dávku určenou pro ty příjemce příspěvku na péči, pro které je jeho stávající výše objektivně nedostatečná.

Není to ale to jediné, co pro lidi žijící s hendikepem děláme. Pro letošní a příští rok jsme spustili nový dotační titul, který jim pomůže s financováním dalších hodin osobní asistence. Lidé s postižením, kteří využívají osobní asistenci v rozsahu větším než 80 hodin měsíčně, tak díky titulu každý měsíc zaplatí maximálně 80 hodin asistence a veškeré hodiny navíc mají za symbolickou cenu 1 korunu za hodinu.

Již dříve došlo k navýšení příspěvku na mobilitu na 900 Kč měsíčně. Zvýšili jsme hodnotu maximálního příspěvku na zvláštní pomůcky o 100 tisíc Kč a také navýšili podporu osob se zvláštní dietou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.