Ministr Jurečka: Upravujeme i termíny výplaty důchodů, současných třináct snížíme na pět

13.09.2023 11:17

Projev na 74. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2023 k zákonům o sociálním zabezpečení, důchodovém a nemocenském pojištění

Ministr Jurečka: Upravujeme i termíny výplaty důchodů, současných třináct snížíme na pět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, dobré ráno, já si dovolím pouze stručně na úvod rozpravy a na úvod třetího čtení shrnout ty podstatné věci novely těchto zákonů, tedy tohoto sněmovního tisku 443.

My v těchto novelizacích řešíme několik řekněme spíše technických věcí, které souvisejí s tím, abychom zjednodušili a zefektivnili práci jak na České správě sociálního zabezpečení, tak také i pro klienty komunikaci s tímto úřadem. To znamená, zavádíme možnost podat žádost o důchod v elektronické podobě. Tato možnost doposud nebyla. Pokud to někdo i zkoušel případně přes datovou schránku, tak to podle zákona vlastně nebylo vůbec možné.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

To znamená, v návaznosti na tuto online možnost podávání důchodů tak zároveň také rušíme místní příslušnost okresní správy sociální zabezpečení při sepisování žádosti o přiznání důchodu v listinné podobě. To znamená, klient bude moci nejenom na to svou v uvozovkách okresní správu, kterou znal doposud, tak vyřídit si případně tuto žádost i na kterékoliv jiné správě sociálního zabezpečení v rámci České republiky.

Pak také upravujeme termíny pro výplatu důchodů, ukončujeme tak zvaný klouzavý měsíc a stanovujeme tuto výplatu na kalendářní měsíc s tím, že tyto výplatní termíny budou do první poloviny měsíce tak, aby ty důchody opravdu v první polovině měsíce byly vyplaceny a těch současných třináct výplatních termínů snížíme na pět. Takže je to zase krok, který je ve prospěch klientů a těch, kteří dostávají výplaty důchodů v České republice.

Ta účinnost zákona je navržená od 1. 1. 2024 s výjimkou právě té možnosti podat žádost o důchod online, protože to souvisí také i s účinností nařízení Evropské unie o jednotné digitálně bráně, kde je tato účinnost nejpozději od 1. prosince 2023. Takže toto je část, která má účinnost dřívější.

K tomuto návrhu jsme v systému mohli zaregistrovat jeden pozměňující návrh, který podal kolega David Šimek, je to pod číslem sněmovního dokumentu 2993. Je to dokument, pozměňovací návrh, který se týká některých úprav, pokud jde o podporu táborníků, respektive lidí, kteří pracují s dětmi v rámci letních dětských táborů, kdy už z minulého volebního období tady vznikla určitá forma podpory, která je vůči těmto lidem a jejich zaměstnavatelům vlastně ze strany státu vytvořena. Takže u této záležitosti upravujeme a zpřesňujeme některé záležitosti tak, aby tato podpora mohla efektivně dále být realizovaná.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ty stíhačky jsou opravdu drahé, politici také,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegusta , 13.09.2023 13:01:13
tak hledají, kde co ještě vyškrábnout. A to politici jsou drazí nejenom svými příjmy, ale hlavně musí naplnit stranické pokladny, protože cítí, že přichází velký hlad! Věřím, že už se k lizu nedostanou, jinak musí být tento národ opravdu blbý. Také prezident nestojí za nic, když vidí, kam se země propadá a neodvolá premiéra (a ím celou vládu) a neustaví vládu odorníků. Vláda politiků totiž nnepřináší nic dobrého, jenom zlodějnu. A prezident jako by byl slepý, nekoná, Pouze mění kabinet na sekretariát, nebo záclony, bohužel on nic neumí, jako každý lampasák.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…