Ministr Rakušan: Rozhodně to není nějaká brzda digitalizačních procesů

02.12.2022 15:28

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 2. prosince 2022 k návrhu změny zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů.

Ministr Rakušan: Rozhodně to není nějaká brzda digitalizačních procesů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra

Děkuju, pane místopředsedo. Já už velmi krátce. Chtěl bych za prvé poděkovat a chtěl bych, aby ten dík tady zazněl opozici za to, že jsme mohli tento od dneska ještě doprojednat. Určitě jsme si tím nebyli před dvěma hodinami jistí, a to je určitě gesto dobré vůle. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Za další. Skutečně se tady nejedná, prosím, o nějaký ideologický krok, nějaké skupiny kryt a podobně. O tomto tématu jednala oficiálně Rada vlády pro lidská práva, bylo to na doporučení krom jiného Rady seniorů České republiky. A my tady přece nezamezujeme žádné digitalizační procesy, to je přece úplně jinak, a takto to nemůžeme brát. Číslo zřízených datových schránek organicky v tom posledním roce rekordně rostlo. A my jenom přepínáme ten princip u nepodnikajících právnických osob, říkáme: Vy si nemusíte tu datovou schránku zrušit, protože vám automaticky vznikne, a vy ji rušíte. My vám naopak dáváme tu nabídku, abyste si automaticky, abyste si pardon, svoji datovou schránku dobrovolně zřídili, pokud se přihlásíte elektronickou identitou.

A v téhle chvíli je to přece lepší, přívětivější přístup a digitalizace z musu, z něčeho, co musíte udělat a naopak se odněkud odhlašujete, jinak vám to vznikne - a prostě není to jenom portál občana, kde je to všechno evidentní a viditelné. Jsou i jiné způsoby přihlášení elektronickou identitou, kde by samozřejmě možnost toho zrušení té datové schránky takhle jednoduchá a přehledná nebyla. Proto my říkáme: dáváme vám možnost si ji tím jednoduchým způsobem zřídit. A digitalizace postupuje, pro ty ostatní skupiny ta povinnost platí. V případě podnikajících osob mají ve velké většině k dispozici nějaké účetní, lidi, kteří jim pomáhají s podobnými věcmi, i s tou elektronickou komunikací. Proto jsme vybrali tuto skupinu, která by byla potenciálně ohrožena dopady té povinnosti a v některém případě nevědomosti toho, že jim datová schránka vznikla. Ale rozhodně to není nějaká brzda digitalizačních procesů v České republice. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…