Ministr Stropnický: Bezpečnost nesnáší improvizaci – na zajíce v pytli nedojde

22.07.2014 8:21

Bezpečnost vojáků vždy byla a zůstává tou nejvyšší prioritou. Proto ministerstvo obrany věnuje tu nejvyšší pozornost i pořizování moderní a kvalitní výstroje a výzbroje.

Ministr Stropnický: Bezpečnost nesnáší improvizaci – na zajíce v pytli nedojde
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Neprůstřelné vesty nejsou výjimkou, naopak. Při jejich pořizování ministerstvo obrany nebude spoléhat na náhodu či jakkoli improvizovat. Stejně tak nebude obcházet zákon.

Při přípravě zakázky ministerstvo důsledně vycházelo ze zkušeností vojáků. Ti vesty v tvrdých podmínkách operací již řadu let používají a vědí přesně, která řešení se v praxi osvědčují více a která méně. Náročné zadání, které ministerstvo na základě praktických zkušeností vojáků připravilo, společně s transparentním postupem při vedení zakázky podle zákona jsou tou nejlepší zárukou, že armáda nakoupí pouze kvalitní, odzkoušené a prověřené ochranné vesty.

A to velmi dobře vědí i dodavatelé. Již v prvním kole výběrového řízení zájemci museli prokázat, že splňují kvalifikační předpoklady a jsou schopni požadavkům armády dostát. Ne všem se to podařilo. Proto také do druhého kola postoupilo 11 z celkem 13 subjektů, které se do výběrového řízení přihlásily. Nyní ministerstvo bude hodnotit již konkrétní nabídky od jednotlivých uchazečů.

Avšak ani vítěz druhého kola nebude mít zakázku v celkové hodnotě téměř 170 milionů Kč jistou. Armáda se totiž nespokojí s „papírovým“ splněním všech norem a standardů, byť doložené atesty akreditovaných zkušeben a dalšími dokumenty, ale nabízené vesty podrobí vlastním tvrdým vojskovým zkouškám.

Teprve jejich výsledky přitom budou pro zakázku určující. Konečné rozhodnutí tedy nepadne u zeleného stolu, avšak přímo „na bojišti.“

Byť oním bojištěm bude „pouze“ některý z vojenských zkušebních polygonů, podmínky zkoušek snesou ta nejpřísnější měřítka. V jejich průběhu zkušení vojáci například prověří pohyb v bojových situacích, včetně používání zbraní, ale také sladění nové vesty s další nesenou výzbrojí a výstrojí vojáka, pohyb ve vozidlech a další kritéria a vlastnosti. Navíc se zkouškám podrobí celkem 22 sad výrobků od stejného dodavatele. Ty na závěr projdou i nejtvrdšími testy balistické odolnosti proti střepinám a účinkům střelných zbraní, a to až do zničení výrobků.

Pokud budou zkoušky úspěšné, budou resort a dodavatel postupovat podle uzavřené smlouvy a první nové vesty budou do výzbroje zařazeny nejpozději na jaře příštího roku. Pokud by však nabízené vesty v praktických vojskových zkouškách neobstály a zjištěné nedostatky nebude možné odstranit, ministerstvo od smlouvy odstoupí, výrobky nekoupí a vypíše novou soutěž. V každém případě však platí, že armáda tedy vojákům žádné „zajíce v pytli“ nenakoupí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…