Ministryně Maláčová: Analýza fungování eNeschopenek v lednu

01.02.2020 14:58

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s Českou správou sociálního zabezpečení (dále jen ČSSZ) vyhodnotilo první měsíc fungování eNeschopenek. Čísla vydaných pracovních neschopností odpovídají lednovému průměru.

Ministryně Maláčová: Analýza fungování eNeschopenek v lednu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Celkem bylo k 28. 1. 2020 vydáno přes 208 tisíc elektronických neschopenek. Z analýzy vyplývá, že v průměru je denně vystavováno zhruba 10 tisíc eNeschopenek. Průměrný počet nově vystavených papírových neschopenek se pohybuje okolo 3 % z celkového objemu neschopností. ČSSZ do této doby neuplatnila vůči lékařům ani jedinou sankci.

Co se týče fungování eNechopenky objevil se jeden problém ePortálu ČSSZ, kdy se do něj kvůli přetížení 6. 1. 2020 hůře přihlašovalo. Bylo třeba opravit jednu bezpečnostní funkcionalitu. ČSSZ reagovala okamžitě a systém se brzy vrátil do normy. Komplikace se dotkly minima lékařů. Lékařské softwary dotčeny nebyly.

8. 1. 2020 pak mohli lékaři využívající vlastní software od 9:40 hodin do 10:22 hodin zaznamenat zpomalení nebo krátkodobou nedostupnost služeb.

Někteří dodavatelé lékařského softwaru způsobili komplikace lékařům tím, že neimplementovali do aplikací možnost pracovat s eNeschopenkou před tím, než ji převzala ke zpracování ČSSZ. Drtivá většina dodavatelů tuto funkci standardně naprogramovala a nemá ji jen naprosté minimum. Tato funkce ale byla zahrnuta jako nutná součást řešení softwaru a dodavatelé ji měli do softwaru implementovat od počátku. Není tedy pravdou, co tvrdí Sdružení praktických lékařů, že bude třeba nové rozšíření softwaru.

Názory lékařů a odborníků:

„Z mého pohledu je eNeschopenka plně funkční. Zatím jsem jich vystavila jen několik, vše bylo ale velmi intuitivní a rychlé. Ke starým papírovým neschopenkám bych se rozhodně nevracela,“ uvádí Vendula Pilecká, ambulantní gynekoložka.

„Po měsíci provozování registrujeme v naší nemocnici velmi dobrý ohlas ze strany zdravotníků z důvodu úspory času při vyplňování a zjednodušení administrativního procesu. Nedochází proti původní papírové formě (5 kopií) k protržení první strany ani k nečitelnosti průpisu u 4. nebo 5. kopie tiskopisu (dřívější zkušenost z původní papírové formy). V současné nové podobě se „papírově“ pracuje jen s jednou kopií. Z pozice zaměstnavatele dojde k rychlému přenosu informace o nemocném zaměstnanci a není třeba doručovat papírovou podobu neschopenky. Z pozice nemocného zaměstnance se zjednodušil postup při postoupení informace o pracovní neschopnosti svému zaměstnavateli a není třeba fyzického předání  neschopenky,“ komentuje fungování eNeschopenky ředitel FN Motol Miloslav Ludvík.

„Náš dodavatel software zapracoval do programu v našich počítačích podporu vystavování eNeschopenky stejně jako dříve u eReceptu. Vystavování je velmi rychlé, spolehlivé, šetří čas lékaři i zdravotní sestře. Vytištění jedné kopie pro pacienta je rychlé. Všechny údaje se doplňují z databáze (bydliště, zaměstnavatel). Stačí několikavteřinová kontrola údajů, doplnění diagnózy a zmáčknout tlačítko odeslat. Jsem příjemně překvapen dobrým výsledkem,“ popisuje své zkušenosti lékař MEDICAR(e) s.r.o. v Hradci Králové Jiří Mašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu