Mračková Vildumetzová (ANO): Není možné mít jiné podmínky v samosprávách a jiné v centrálních orgánech

24.05.2024 11:17 | Zprávy

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 24. května 2024 k zákonu o úřednících územních samosprávných celků

Mračková Vildumetzová (ANO): Není možné mít jiné podmínky v samosprávách a jiné v centrálních orgánech
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové,

já bych se především v rámci novely zákona o úřednících územně samosprávných celků velmi ráda tady vyjádřila...
Jak je vidět, tak vládní koalici asi nezajímá novela zákona o úřednících...

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Takže ještě jednou. My v tuto chvíli zde projednáváme ve třetím čtení novelu zákona o úřednících územně samosprávných celků. Tato novela se dotýká měst, obcí a krajů. A dnes budeme také projednávat novelu zákona o státní službě, která se dotýká centrálních orgánů veřejné správy. A jak vidíte, tak například v tom návrhu zákona o státní službě je navrženo, aby tento zákon již nebyl popřípadě pod Ministerstvem vnitra, ale přesunulo se to z Ministerstva vnitra na Úřad vlády. No, nezlobte se na mě, ale já jsem přesvědčena o tom, že reforma veřejné správy a smíšený model veřejné správy a to, že se přijal v minulosti zákon o úřednících, aby došlo k odpolitizování státní správy právě na úrovni municipalit a služební zákon právě na úrovni centrálních orgánů veřejné správy, tak já jsem vás tady mnohokrát vyzývala k tomu, aby popřípadě došlo ke sjednocení těchto dvou zákonů.

Protože přece není možné, aby byly jiné podmínky na městech, obcích a krajích a jiné podmínky na centrálních orgánech veřejné správy na jednotlivých ministerstvech. A když se například podívám, že moje kolegyně Zuzana Ožanová, prostřednictvím pana předsedajícího, se snaží a chce zjednodušit výběrové řízení pro obsazení služebních míst zařazených v rozsahu páté a deváté třídy a je zde nedoporučující stanovisko, uvidíme, jaké stanovisko k tomu dá pan ministr vnitra, a ve služebním zákoně to chceme zjednodušovat, chceme, aby lidé nemuseli mít vysokoškolské vzdělání a další věci, a ještě to bereme z Ministerstva vnitra, dáváme to na Úřad vlády. No, tak jak to tedy bude? Jak to bude v budoucnosti?

Já si myslím, že veřejná správa je jedna, máme centrální orgány veřejné správy, a pak máme, a proto máme ty dva zákony. A já vůbec nechápu, jak mohl přijít návrh na to, aby z Ministerstva vnitra přešel služební zákon na Úřad vlády. On mi to určitě pan ministr vnitra dneska, až to budeme projednávat, vysvětlí. Zároveň bych byla ráda, a doufám, že je tady pan kolega, pro mě vždy úspěšný starosta, dnes už tedy není za hnutí STAN, pan Vlček, jestli by byl tak velmi hodný a vysvětlil mi ještě více detailně ten pozměňovací návrh na vyšší flexibilitu v takzvané meziobecní spolupráci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

18:02 Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

Jednou za pět let je občanům EU dána teoretická možnost něco ovlivnit. Ve skutečnosti je to trochu i…