Mračková Vildumetzová (ANO): Nepřijde mi normální inkasovat osm milionů za zákon ministerstva vnitra

23.03.2022 10:39

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 23. března 2022 k provizi europoslance Stanislava Polčáka za pomoc obcím, postiženým výbuchy ve Vrběticích

Mračková Vildumetzová (ANO): Nepřijde mi normální inkasovat osm milionů za zákon ministerstva vnitra
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

já bych opět chtěla požádat o zařazení bodu Odškodnění obcí v kauze Vrbětice, a to ohledně provize Stanislava Polčáka, jako europoslance a předsedy Sdružení místních samospráv, požádala bych, aby tento bod byl zařazen jako dnešní bod po projednání třetích čtení, to znamená po bodu 77 a 78.

Chtěla bych říct, že tak jak jsem včera...

Tak jak jsem včera tady o té celé kauze a věci hovořila, tak jsem se dnes z médií dozvěděla, že v žádném případě nebylo možné, aby Sdružení místních samospráv, kterým byl Stanislav Polčák předsedou, a nyní je čestným předsedou, takže v žádném případě nemohl pomáhat a zastupovat ty jednotlivé obce. Já si myslím, že v této Sněmovně sedí řada starostů, kteří jsou členy buď Svazu měst a obcí, nebo Sdružení místních samospráv, nebo Spolku pro obnovu venkova a tak dále, a kdo je členem těchto svazů, tak ví, že ta obec a město tam platí členský příspěvek a za tento členský příspěvek jsou různé služby od těchto organizací.

Jednou z těchto služeb je například právní poradna a další věci, které se poskytují jednotlivým městům a obcím. A já bych vám tady ráda znovu odcitovala a ukázala článek (Ukazuje článek.) z ledna...

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

Já nevím, ale mně opravdu nepřijde normální, že si někdo vyinkasoval 8 milionů korun za to, že zákon, který jsme tady schvalovali v Poslanecké sněmovně v takzvané devadesátce, připravilo a napsalo Ministerstvo vnitra, Ministerstvo vnitra tento zákon připravilo a napsalo, a k tomuto zákonu se pak připodepsali jednotliví poslanci, včetně Jana Hamáčka, pana Nováka, Radka Vondráčka a dalších poslanců napříč politickým spektrem. A bylo to z toho důvodu, že už končilo to dané funkční období a schvalovalo se to v devadesátce. Myslím si, že si ještě všichni pamatujete, jak jsme to schvalovali v tom jednacím sále v mimořádných podmínkách, ve kterých jsme byli v té druhé budově.

A já bych vám ráda znovu tady ukázala ten článek z ledna roku 2022 a znovu vám musím odcitovat pana ministra vnitra. "Jsem rád, že se stát postavil k odškodnění za výbuchy ve Vrběticích čelem. Necelých 14 milionů korun, které jsme zatím proplatili, je výsledek skvělé spolupráce starostů dotčených obcí, Sdružení místních samospráv České republiky a pracovníků Ministerstva vnitra."

Takže zákon napsalo Ministerstvo vnitra, připodepsali se k tomu jednotliví poslanci, protože kdyby to šlo do legislativního procesu v rámci vnitra, muselo by být vnitřní, vnější připomínkové řízení a tak dále. Takhle ten proces byl rychlejší, proto se to tímto způsobem udělalo, že ho připravilo vnitro, připodepsali se poslanci a schválilo se to v devadesátce. Tak může mi někdo říct, za co tedy budou ty obce platit? Proto znovu říkám, je nutné tento bod otevřít, je nutné tento bod projednat a je tady nutné vyjádření Ministerstva vnitra.

Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…