Munzar (ODS): Jaký je postup vůči příjemcům dotací a projektům, které jsou příčinou korekce?

05.12.2019 11:55

Projev na 39. schůzi Poslanecké sněmovny 5. prosince 2019 – doplňující otázka k interpelaci ministryně Dostálové k aktuálnímu čerpání a stavu evropských fondů

Munzar (ODS): Jaký je postup vůči příjemcům dotací a projektům, které jsou příčinou korekce?
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Děkuji, paní ministryně. Přesto se vás ještě doptám... Děkuji za tu odpověď.

Za prvé konkrétně na ten Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, protože když vidíme srovnání - a já dostanu od vás tedy nová čísla k říjnu, ale když vycházím z té odpovědi na moji interpelaci, tak většina operačních programů měla průměrně kolem čtvrtiny, resp. některé i přes čtvrtinu již vyúčtovaných prostředků žádostí o platu a právě tento operační program měl daleko méně, to znamená jednu pětinu. To znamená sice jedna věc je, co jste říkala přealokace, ale druhá věc je, že jestli se vůbec to stihne naplnit, jestli ty projekty se dokážou zrealizovat a dokážeme se dostat do bodu, že bude včas požádáno o vyúčtování v žádostech o platbu. A zrovna tady mám obavu, jestli nehrozí nějaký problém právě kvůli těm problémům s certifikací na začátku. To je první věc.

Co se týká těch korekcí. Já myslím, tomu se bude věnovat tady zvláštní bod tomu auditu. Proto já po vás dneska nechci v této odpovědi podrobnosti. Ale já jsem se ptal, jestli jsou s těmi korekcemi, je hrozba nějakých dalších sankcí typu "pokud", to znamená přímých, anebo i nepřímých, typu hrozby krácení finančních prostředků do budoucna v dalším programovacím období. A jak pak se postupuje standardně - to jsem tady také položil otázku, ještě jsem nedostal odpověď, vůči těm příjemcům dotací a těm projektům, které jsou příčinou korekce, resp. to jsou ty individuální korekce. A pak jak se postupuje v případě těch systémových korekcí.

Proto já nechci teď znát podrobnosti z toho auditu. Myslím, že tím se budeme zabývat na tom zvláštním bodu. Ale chci opravdu, jaký je ten standardní postup.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.