Niedermayer (TOP 09): Nutně a rychle potřebujeme dva strategické plány

28.03.2022 21:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k dovozu plynu a ropy z Ruska

Niedermayer (TOP 09): Nutně a rychle potřebujeme dva strategické plány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Přestože se lídři členských států EU na summitu minulý týden shodli na lecčem, jasný výsledek ohledně zastavení dovozu ropy a plynu z Ruska (či zmrazení příjmů z něj) na seznamu opět chybí. Do Ruska přitom podle odhadů proudí stovky milionů euro denně, které přispívají k financování ruské války na Ukrajině.

Nutně a rychle potřebujeme dva strategické plány.

Jeden pro případ, kdy jak z vůle Kremlu, tak z vůle naší (v Bruselu) budou tyto dodávky pokračovat. I v tom případě je potřeba začít postupně, ale radikálně tyto dodávky snižovat na úroveň, ve které by z Ruska byl obchodní partner, který se dá snadno nahradit. Cesta "nesnížení na nulu" platí samozřejmě pouze v případě, že na prodejní straně bude úplně jiné Rusko než to, které vidíme v posledním měsíci.

Potřebujeme ale i druhý plán, a to pro případ, že dojde k úplnému zastavení dodávek plynu a ropy z Ruska (z jakékoliv strany). V tomto případě (již včera bylo pozdě) musíme využít veškeré cesty k dovozu plynu (zejména ty "neruské") a mít dohodu ohledně plnění zásobníků plynu (za mne je zde správný právě návrh Evropské komise, která navrhuje, aby k 30. 9. byly evropské zásobníky naplněny na 90 %). Musíme navýšit zásoby ropy či benzínu a nafty. A musíme vytvořit skutečnou energetickou Unii, která zajistí, že obtížně získaný plyn a ropa se dostanou do všech koutů EU. Analogie existuje - třeba distribuce vakcín napříč EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): Nedodržené sliby a nečekaná spojenectví

21:03 Maříková (SPD): Nedodržené sliby a nečekaná spojenectví

Ostrov v Karlovarském kraji, malebné město s bohatou historií se dostalo do popředí pozornosti kvůli…