Niedermayer (TOP 09): Vyzývám k podstatnému zjednodušení daňového systému

20.03.2022 7:35 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k návrhu změn v daňovém systému Evropské unie

Niedermayer (TOP 09): Vyzývám k podstatnému zjednodušení daňového systému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Před časem jsem psal o Zprávě (legislativně-iniciativní) týkající se jednoduššího a spravedlivějšího danění podporující strategie obnovy ekonomiky, na které jsem několik měsíců se svým týmem pracoval. Jsem proto rád, že Zpráva byla minulý týden na plenárním zasedání Evropského parlamentu s velkou podporou (476/ 78/ 129) schválena a je zase o krok blíže svému zavedení.

Cílem je navrhnout úpravy daňové legislativy Unie tak, aby odpovídaly fungování globální ekonomiky 21. století, snížily náklady na plnění daňových povinností poplatníky, omezily jejich rizika (zejména dvojí zdanění) a též zajistily férovější pravidla či snížily objem ztrát při výběru daní. To vše je mnohem důležitější v kontextu stavu naší ekonomiky po pandemii COVID19 a právě probíhající válce na Ukrajině, která má již dnes zcela zásadní dopad na globální ekonomiku.

Ve Zprávě mimo jiné vyzývám Komisi, aby došlo k podstatnému zjednodušení daňového systému, a tím ke snížení nákladů, což by podle mne mělo být prospěšné hlavně malým a středním podnikům (a samozřejmě i dalším firmám), neb právě pro SME jsou náklady na plnění povinností velmi vysoké. Hodně přitom sázíme na sjednocení standardů či digitalizaci a lepší využívání již shromážděných dat při zpracování DPH a daňových přiznání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.