Niedermayer (TOP 09): Volný trh reaguje na paniku, racionální i neracionální

16.03.2022 7:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k vývoji na trhu pohonných hmot

Niedermayer (TOP 09): Volný trh reaguje na paniku, racionální i neracionální
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Kolem roku 2012-2014 stála ropa (Brent) na trzích o něco více, než dnes (poté, co tento týden klesla z velmi krátkodobých, extrémních hodnot kolem 130 USD).

Kurz dolaru byl o nějakých 10% silnější (což činí z tehdejší ceny 110 dnešních 100), cena benzínu a ropy se dle ČSU v těch letech pohybovala mezi 35-40 korunami.

I při zohlednění vyšších mezd (které se promítají do marží) proti nimž by měla jít i vyšší produktivita (zde zřejmě jen částečně) nejsou dnes viditelné ceny benzínu a nafty nákladově podložené.

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí

Zásadním faktorem pro další vývoj je samozřejmě, zda budou pokračovat dodávky z Ruska (můj názor na to zde opakuji) a zda dojde v dostatečnému navýšení dodávek paliv z "neruska" (které jsou potřebné i v případě pokračování dodávek, neb jde o to do Ruska posílat co nejméně eur).

Volný trh reaguje na paniku, racionální i neracionální, proto to, co se odehrálo v minulých dnech, není nijak šokující, Pokud by se ale cena ropy ustálila kolem 100 dolarů, koruna držela dnes silnější hodnotu a logistika dodávek napříč Evropou by fungovala, půjdou ceny dolů. Jinak to je stav hodný zřetele státu.

PS: Osobně by se mi líbilo, aby firmy ze sektorů, které vždy rády zdražují, jde-li cena jejich vstupů vzhůru a málo kdy, když je tomu opačně (třeba teplárny, částečně i mnohé pumpy), transparentně zveřejňovaly, jaké ceny za palivo (či zásadní vstupy), které předprodávají, platí (denní, průměrnou cenu zásob u pump, nákupní cenu medií u tepláren). Transparence obvykle fungování trhů pomáhá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Evropská unie nadále energeticky dusí Českou republiku

23:07 Okamura (SPD): Evropská unie nadále energeticky dusí Českou republiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenám energií.