Niedermayer (TOP 09): To, co Evropa svým občanům poskytuje, není na prodej

19.03.2022 7:35 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zákazu takzvaných programů zlatých pasů v EU do roku 2025 a zavedení přísnějších pravidel pro udělování zlatých víz

Niedermayer (TOP 09): To, co Evropa svým občanům poskytuje, není na prodej
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Evropský parlament se minulý týden znovu jasně postavil za zákaz takzvaných programů zlatých pasů v EU do roku 2025 a za zavedení přísnějších pravidel pro udělování zlatých víz. Parlament tak dává jasně najevo, že Evropa, a to co svým občanům poskytuje,není na prodej. Tyto systémy představují pro občany Unie bezpečnostní rizika. Navíc, jsou z etického i ekonomického hlediska zcela nežádoucí.

V mnoha evropských zemích je a bylo možné, že si občan třetí země může koupit povolení k pobytu (tzv. zlaté vízum), a někde dokonce rovnou získat občanství (tzv. zlatý pas) za zcela jiných podmínek, než platí pro jiné, balíky eur nevybavené, žadatele. Stačilo, aby tito lidé v členském státě "investovali" určitou částku, často třeba jen koupí nemovitost v určité hodnotě. Nejčastějšími zájemci o zlaté pasy a zlatá víza jsou (ne zcela překvapivě) občané Ruska a Číny.

Proti zlatým vízům i pasům se stavím již dlouho, neboť věřím, že ekonomický zisk této „transakce“ je pro členské státy jen zdánlivý. Zlaté pasy i povolení k pobytu se navíc někdy pojí s aktivitami jako je odklánění financí z mateřské země, korupcí či praním špinavých peněz a celkově podemílají principy, na nichž EU stojí. Schengenská dohoda pak tato rizika přenáší i na ostatní státy EU.

Práce na zprávě v Parlamentu probíhala dlouhé měsíce a je jen náhodou, že k hlasování přišla na řadu právě za současné situace. Doufám, že již nikdo nebude pochybovat o její důležitosti a že vzhledem k nezpochybnitelnému bezpečnostnímu riziku budou členské státy v této záležitosti postupovat sjednoceně a ukončí tuto eticky i ekonomicky spornou praxi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.