Okamura (SPD): Ministerstvo vyzývá obce, aby mezi voliče zapsali cizince

16.07.2018 7:32

Komentář na facebookovém profilu k volebnímu právu pro cizince

Okamura (SPD): Ministerstvo vyzývá obce, aby mezi voliče zapsali cizince
Foto: ReproFoto: Facebook
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura.

Nově budou v ČR volit i cizinci bez českého občanství a budou moci také kandidovat! Jen pár dnů poté, co ministr a předseda ČSSD Jan Hamáček obsadil ministerstvo vnitra, začíná řádit. Ministerstvo umožní již v letošních říjnových komunálních volbách volit v České republice cizincům a také volit cizince (!!), kteří nemají občanství ČR. Hnutí SPD s tím zásadně nesouhlasí. Tahle země patří českým občanům a ti mají právo rozhodovat o budoucnosti ve své zemi. A jakýkoliv cizinec si může při splnění zákonných podmínek zažádat o české občanství. Jednou z těchto podmínek je i určitá znalost českého jazyka.

Ministerstvo vnitra vlády Andreje Babiše však jde ještě dále. Cizinci totiž nemusejí mít dokonce u nás ani trvalý pobyt. Stačí přechodný. Znamená to, že i upřímní nepřátelé naší země u nás teď mohou nejen volit, ale také být voleni, zúčastnit se práce volebních komisí a tak dále. Že je to neslýchané popření suverenity? Že volit a být volen v nějaké zemi je jedním z hlavních znaků občanství? To evidentně nezajímá ani Andreje Babiše z hnutí ANO ani Jana Hamáčka z ČSSD.

Zcela skandální na celé věci je to, že tyto návrhy k nám tlačí EU, jelikož nechce zachování národních států, ale vytvoření jednoho centrálního evropského superstátu pod diktátem Bruselu. A hnutí ANO s ČSSD pokorně poslouchají Angelu Merkelovou a Brusel.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

V minulém volebním období se tento návrh dostal také na program Poslanecké Sněmovny a my za SPD jsme hlasitě bojovali proti. Výsledkem bylo, že si tehdy před volbami většina poslanců uvědomila nebezpečí a v obavě před tím, že by jim toto skandální bruselské ustanovení voliči spočítali, tuto možnost do našeho právního řádu nepřenesli. To je ovšem nové vládě hnutí ANO Andreje Babiše s ČSSD úplně jedno. Ministerstvo vnitra dokonce teď vyzývá obce, aby mezi své voliče zapsali cizince.

A já vás prosím o podporu SPD v říjnových komunálních volbách, abychom mohli nadále co nejvíce bránit zachování České republiky a práv našich občanů.

---------------------------------------------------------------------------

Pozn. redakce: V souvislosti s Okamurovým textem bylo na toto téma 15. července prostřednictvím dementi, které poskytl ministr vnitra Jan Hamáček, reagováno na Twitteru, Facebooku a webových stránkách MV a následně i na Twitteru CTHH:


Prohlášení ministra vnitra k volebnímu právu cizinců

Rád bych uvedl na pravou míru informace o možnosti cizinců volit a vyvrátil tak lži, které kolují po sociálních sítích.

Právo volit mají pouze občané členských států Evropské unie, kteří mají na území ČR pobyt, a to pouze ve volbách do obecních zastupitelstev! Nejedná se o žádnou novinku. Občané ČR mohou toto právo využívat již od roku 2004, obdobně tak občané členského státu EU žijící v ČR. Situace je stejná například v Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku. Toto právo mají všichni občané EU zakotvené v zakládacích smlouvách od roku 1997, platí v celé EU a týká se pouze komunálních voleb. Občané EU nemohou volit ve sněmovních či prezidentských volbách.

Tohoto práva využije v České republice řádově několik desítek voličů (maximálně do 200 voličů).

Jan Hamáček
ministr vnitra

---------------------------------------------------------------------------

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě