P. Svoboda (KDU-ČSL): Jak plánuje paní Jourová komunikovat s národními státy?

22.07.2014 17:40

Věru Jourovou čeká grilování na výboru pro evropské záležitosti.

P. Svoboda (KDU-ČSL): Jak plánuje paní Jourová komunikovat s národními státy?
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

Koaliční kandidátku na eurokomisařku čeká slyšení na sněmovním výboru pro evropské záležitosti. Ten její nominaci musí projednat před rozhodnutím vlády. Předseda výboru Ondřej Benešík avizuje, že veřejné slyšení chce pojmout jako tzv. grilování. Členové výboru se tak budou moci přímo ptát kandidátky na postoje a záměry a ověřit si její kompetence pro práci v Evropské komisi. Podobná zkouška pak čeká všechny budoucí eurokomisaře, grilovat je bude Evropský parlament.

 „Výbor pro evropské záležitosti je jediným orgánem, který může kandidátku na eurokomisařku grilování podrobit. Jednání jsem svolal už na středu, abych vyšel vstříc premiérovi a ten mohl co nejdříve paní Jourovou představit předsedovi Junckerovi. Neberu to ale v žádném případě jako formalitu, je důležité kandidáta tomuto slyšení podrobit a prověřit si tak názory a postoje budoucího eurokomisaře. Dostal jsem také řadu požadavků na prověření jazykových schopností paní Jourové, lidé si pamatují dobu, kdy jsme do Bruselu posílali lidi, kteří se tam nedomluvili,“ říká předseda výboru pro evropské záležitosti a poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík.

Benešík rovněž pozval europoslance z české delegace v Evropské lidové straně, aby se jednání zúčastnili. Mají tak možnost zjistit její postoje a plány ještě před velkým grilováním v Evropském parlamentu. „Určitě se chci paní Jourové zeptat na to, jak plánuje spolupracovat s národními státy. Komisi je dlouhodobě vyčítáno, že koncentruje příliš mnoho pravomocí na úkor národních parlamentů a vlád, její postoj mě bude zajímat,“ říká europoslanec a předseda právního výboru v Evropském parlamentu Pavel Svoboda, který své dotazy Benešíkovi zaslal, a který shodou okolností paní Jourovou vyučoval na právnické fakultě.

Jednání výboru proběhne ve středu 23. 7. 2014 od 9 hodin a je veřejně přístupné. Ondřej Benešík zve zástupce médií, laické i odborné veřejnosti, aby se jednání zúčastnili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Svoboda

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…