Pekarová Adamová (TOP 09): Bezmála tři čtvrtě milionu půjde na psychologickou pomoc ukrajinským dětem

24.10.2023 10:21 | Tisková zpráva

Přes 700 tisíc korun půjde na psychologickou pomoc dětem z Ukrajiny. Veřejná sbírka byla za tím účelem vyhlášena počátkem letošního října v souvislosti s konáním druhého?ročníku Parlamentního summitu Krymské platformy. Ten hostí v Praze předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Pekarová Adamová (TOP 09): Bezmála tři čtvrtě milionu půjde na psychologickou pomoc ukrajinským dětem
Foto: Hana Brožková
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Sbírka, konaná pod hlavičkou Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, má za cíl vybrat finanční prostředky na psychologickou pomoc ukrajinským dětem, pobývajícím na území České republiky, a na jejich podporu po návratu zpět do vlasti z neoprávněného zadržování v Rusku.

Mezinárodní Krymská platforma vznikla v roce 2021 z iniciativy prezidenta Volodymyra Zelenského a má za cíl sdružovat a koordinovat veškeré stávající národní a mezinárodní snahy o deokupaci krymského poloostrova. Druhý ročník parlamentního summitu hostí v Praze předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. Účast na něm potvrdilo více než 50 parlamentních delegací z celého světa.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17096 lidí

„Problematika dětí, násilně unášených z Ukrajiny a neoprávněně zadržovaných ruskými okupanty daleko od domova, je jedním z velice důležitých témat pražského summitu Krymské platformy. Bavíme-li se totiž o budoucnosti Ukrajiny, je třeba mluvit i o osudu dětí, které budoucnost svého národa ztělesňují. Z celého srdce proto děkuji všem, kteří projevili dobrou vůli a v nouzi solidárně podali pomocnou ruku těm z nejzranitelnějším,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Veřejná sbírka, která se koná pod záštitou předsedy ukrajinského Parlamentu Ruslana Stefančuka a Prezidentského úřadu Ukrajiny, vynesla k pondělku přes 200 tisíc korun. Tuto částku pak Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové navýšil o dalšího půl milionu. Výsledek sbírky byl včera večer slavnostně vyhlášen v Míčovně Pražského hradu za přítomnosti prezidenta Petra Pavla, vysokých ústavních činitelů a představitelů zahraničních delegací zákonodárců, účastnících se nadcházejícího summitu. Do sbírky je možné se zapojit a na podporu ukrajinským dětem přispět i nadále, např. prostřednictvím on-line formuláře ZDE.

Nadace Olgy Havlové sbírkou navazuje na svoje předchozí pestré charitativní aktivity, kdy v letech 2022–2023 podpořila 45 neziskových organizací v poskytování odborné pomoci běžencům z Ukrajiny, s velkým důrazem na odbornou psychologickou pomoc. Ve spolupráci s organizací AMIGA byla dosud poskytnuta individuální psychologická podpora přes 1150 klientům a uskutečnily se skupinové aktivity pro více než 3700 potřebných dětí.

„Díky výtěžku ze sbírky budeme moci i nadále financovat pomoc, potřebnou pro vyrovnání se s prožitými válečnými traumaty. Pomůžeme dětem, aby znovu nabyly pocit bezpečí, podpoříme jejich komunikační dovednosti a přispějeme ke snížení emociálního napětí v prostředí důvěry a porozumění. Tím jim můžeme vrátit ztracené dětství,“ dodala ředitelka VDV Monika Granja.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 24.10.2023 10:57:03
No ona Pekarová ani na víc nemá než pořádat nějaké sbírky, summity, dny otevřených dveří poslanecké sněmovny...atd. je to taková organizátorka akcí kde nemůže nic pokazit a nemá žádnou zodpovědnost a hlavně má krásný rozpočet na ty její akcičky!

|  11 |  0

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…