Pekarová Adamová (TOP 09): Moldavsko má a bude mít naši plnou podporu v obraně před ruskou rozpínavostí

16.10.2023 23:08 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová jednala s prezidentkou Moldavska Maiou Sandu.

Pekarová Adamová (TOP 09): Moldavsko má a bude mít naši plnou podporu v obraně před ruskou rozpínavostí
Foto: Hana Brožková
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Tématem jednání, které se uskutečnilo rok od předchozího společného setkání v Kišiněvě, byla především bezpečnostní situace v kontextu pokračující ruské agrese na Ukrajině a vzájemná česko-moldavská spolupráce. Moldavská prezidentka v Praze vystoupí na mezinárodní konferenci Forum 2000. 

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová dnes v Praze jednala s prezidentkou Moldavské republiky Maiou Sandu.

„Dnešní návštěva je výsledkem velmi intenzivních vztahů mezi našimi zeměmi. Ty započaly nástupem současného politického vedení Moldavska, s nímž sdílíme naprostou většinu postojů a hodnot. Těším se také, že v Praze brzy přivítám svého moldavského protějška, předsedu Igora Grosu, který přijal mé pozvání na nadcházející druhý parlamentní summit Krymské platformy,“ uvedla po jednání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Moldavská prezidentka přicestovala do České republiky na mezinárodní konferenci Forum 2000, v rámci které pronese jeden ze zahajovacích projevů na téma demokratického světového řádu.

„Jsem si vědoma, že Rusko je posedlé snahou zvrátit politickou orientaci Moldavska a přivést ho zpět k sobě. Jde o obdobný přístup jako v případě Ukrajiny, jejíž schopnost bojovat proti ozbrojené ruské agresi je naprosto obdivuhodná. Paní prezidentku jsem ubezpečila, že naše vláda podporuje obě země v jejich statečném odporu a budeme v tom rozhodně pokračovat i v budoucnu,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Dnešní setkání obou političek se uskutečnilo takřka na den přesně rok od návštěvy sněmovní delegace vedené předsedkyní Pekarovou Adamovou v Kišiněvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…