Pekarová Adamová (TOP 09): Hrůzy válečného konfliktu postihují vždy nejprve ty nejzranitelnější

06.10.2023 18:09 | Tisková zpráva

Nová sbírka na psychologickou pomoc ukrajinským dětem byla vyhlášená v souvislosti s konáním druhého?ročníku Parlamentního summitu Krymské platformy. Ten v úterý 24. října hostí v Praze předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Pekarová Adamová (TOP 09): Hrůzy válečného konfliktu postihují vždy nejprve ty nejzranitelnější
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Sbírka se koná pod hlavičkou Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové (VDV) a má za cíl vybrat finanční prostředky na psychologickou pomoc dětem z Ukrajiny pobývajícím na území České republiky a na podporu ukrajinských dětí, které byly neoprávněně zadržované na území Ruské federace, po jejich návratu zpět do vlasti.

Mezinárodní Krymská platforma vznikla v létě 2021 z iniciativy prezidenta Volodymyra Zelenského a má za cíl sdružovat a koordinovat veškeré stávající národní a mezinárodní snahy o deokupaci krymského poloostrova. Druhý ročník summitu hostí v Praze předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. Účast na něm potvrdilo více než 50 parlamentních delegací z celého světa.

„Hrůzy každého válečného konfliktu postihují vždy nejprve ty nejzranitelnější. Na Ukrajině jsou to dnes především děti, které ruští okupanti nemilosrdně vraždí a unášejí z domovů. Psychologická pomoc dětem, které prožily traumatizující zkušenosti, proto dlouhodobě patří mezi nejvyšší priority i první dámy Ukrajiny Oleny Zelenské. Právě ona mě inspirovala k vyzdvihnutí tohoto tématu v rámci pražského parlamentního summitu Krymské platformy s cílem zmírnit utrpení nevinných obětí barbarské ruské agrese odehrávající se nedaleko našich hranic,“ uvádí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Výsledek sbírky, která se koná pod záštitou předsedy ukrajinského Parlamentu Ruslana Stefančuka a Prezidentského úřadu Ukrajiny, bude vyhlášen v předvečer summitu na Pražském hradě za přítomnosti prezidenta Petra Pavla.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36093 lidí

Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové sbírkou naváže na svoje předchozí aktivity, kdy v?letech 2022–2023 podpořil 45 neziskových organizací po celé ČR v poskytování odborné pomoci běžencům z Ukrajiny s velkým důrazem na odbornou psychologickou pomoc. Díky spolupráci s organizací AMIGA byla dosud poskytnuta individuální psychologická podpora 1150 klientům a uskutečnily se skupinové aktivity pro více než 3700 potřebných dětí.

„Psychologické potíže jsou jedním z nejzávažnějších důsledků války na Ukrajině. Psychický stav Ukrajinců – a zvláště jejich dětí – je zhoršován zdánlivou nekonečností bezohledné ruské agrese, těžkými ztrátami lidskými i materiálními,“ doplňuje Monika Granja, ředitelka VDV a dodává: „Díky výtěžku ze sbírky budeme moci i nadále financovat pomoc potřebnou pro vyrovnání se s prožitými válečnými traumaty a jejich následky v podobě posttraumatických stresových poruch, úzkostných poruch, depresí či poruch spánku.“

Pomoc ukrajinským dětem, zachráněným z neoprávněného zadržování na území Ruské federace, po jejich návratu spočívá zejména ve finanční podpoře a v citlivé psychologické péči místních odborníků. Do sbírky můžete přispět prostřednictvím on-line formuláře ZDE.

Jeden z mnoha příběhů pomoci

„Obrátila se na nás maminka desetiletého chlapce z Charkova. Přestěhovali se do Česka na začátku války a maminka se potýkala s tím, že chlapec je agresivní, vznětlivý, ale i plačtivý, těžko se s ním domlouvá a komunikace je úplně jiná, než byla doma. Po několika rozhovorech s chlapcem psycholožka zjistila, že zažívá velké strachy v důsledku stěhovaní, války, ale i vrozeného labilního nervového systému. Využila arteterapii s cílem snížení stresu, cvičili různé metody relaxace. Psycholožka měla také setkání s maminkou, kde jí navrhla některé změny v denním režimu a jiné způsoby podpory zdravého nervového systému syna. Chlapec odcházel po deseti setkáních zklidněný a zbavený obav. Zlepšil se i vztah mezi maminkou a synem.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy