Piráti a STAN: Všichni si zasloužíme férový a poctivý stát

06.07.2021 10:45 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k plánu boje s korupcí

Piráti a STAN: Všichni si zasloužíme férový a poctivý stát
Foto: Piráti,STAN
Popisek: Piráti a Starostové a nezávislí

Máme už dost nekonečných korupčních kauz, tajných schůzek, neprůhledných zakázek a mizejících miliard, které pak chybí třeba ve zdravotnictví nebo školství. Všichni si jako občané zasloužíme férový a poctivý stát, který nebude přivírat oči před skupinami vyvolených.

V našem programu (ZDE) jsme proto připravili plán, jak s největšími korupčními kauzami zatočit do 18 měsíců. Nejen že takový postup ušetří státnímu rozpočtu miliardy, zároveň ale vrátí lidem důvěru v právní stát a spravedlnost.

Hned po volbách proto navrhneme zřídit vyšetřovací sněmovní komisi nezávislých odborníků k pochybným zakázkám během pandemie. Budeme chtít prosadit veřejný registr dotací. Rozšířit povinnost zveřejňovat všechny smlouvy i na politické strany. A dále dáváme slovo Jakub Michálek: „Ve volebním programu jsme se zavázali mimo jiné k zavedení nového trestního řádu, který zrychlí trestní řízení při zachování všech práv trestně stíhaných. Chceme, aby 90 procent kauz bylo vyřešeno do 18 měsíců. Den po volbách také předložíme zákon o střetu zájmů, který bude plně vymahatelný. A rovněž zákon o státních zástupcích, který zajistí jejich plnou nezávislost a odpovědnost, pokud se dopustí nespravedlivého stíhání. Zároveň se zavazujeme, že výběr nejvyššího státního zástupce bude plně transparentní.”

Dnes chybí v oblasti dotací a výdajů dostatečná transparentnost. Vše je nutné komplikovaně dohledávat.

„Chceme, aby byl registr dotací jasný a jednoduchý. Pokud se budeme podílet na nové vládě, do 100 dnů tento registr spustíme. Stejná situace je i u provozních a investičních výdajů státu. I zde chceme vše zpřehlednit až do nejposlednější faktury, zavedeme proto rozklikávací rozpočet. Klíčové je řešit také státní firmy, kde unikají miliardy korun daňových poplatníků, jako v ČEZu nebo v Českých drahách. Je třeba, aby zde začali fungovat skuteční odborníci, nikoliv systém politických trafik. Zavedeme proto na pozice transparentní výběrová řízení,“ nastínil náš plán Lukáš Wagenknecht.

Celé jsme to s našimi experty důkladně promysleli. Koukněte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…