Premiér Nečas: Proud zdraží až o 30 %

01.06.2011 18:17

Odstavení jaderných elektráren v Německu zvýší podle předběžných odhadů české vlády cenu elektřiny v Česku o 30 procent.

Premiér Nečas: Proud zdraží až o 30 %

Při návštěvě Drážďan to dnes prohlásil premiér Petr Nečas.

"Naše předběžné propočty ukazují, že německé rozhodnutí odstoupit od jaderného programu povede v České republice k nárůstu cen elektrické energie o 30 procent se všemi dopady především na konkurenceschopnost v sektoru průmyslu," uvedl Nečas na tiskové konferenci po setkání se saským zemským premiérem Stanislawem Tillichem. Zdůraznil přitom, že se jedná jen o předběžné propočty.

Že bude mít odpojení německých atomových elektráren dopady i na český trh, ukázalo podle Petra Nečase už nynější dočasné odstavení sedmi nejstarších německých reaktorů. V jeho důsledku podle českého premiéra stoupla cena elektřiny v Česku o téměř deset procent.

Německo vyřadilo z provozu sedm reaktorů postavených před rokem 1980 v březnu na tři měsíce v reakci na havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima, kterou poškodilo zemětřesení a následná přílivová vlna cunami a unikala z ní radioaktivita. V neděli pak německá vládní koalice rozhodla, že tyto elektrárny spolu s poruchovým reaktorem v Krümmelu již nebudou znovu uvedeny do provozu a zbývající jaderná zařízení v zemi budou odstavena nejpozději do roku 2022.

Premiér Nečas prohlásil, že toto rozhodnutí respektuje, zároveň ale žádá, aby Německo respektovalo rozhodnutí Česka dál využívat energii z jádra.

Právě energetika byla jedním z témat dnešní schůzky českého premiéra s jeho saským protějškem. Dohodli se například na uspořádání energetické konference, která se bude konat 7. října v Drážďanech. Kromě energetiky hovořili o splavnosti Labe, úplném otevření pracovního trhu v Německu a sousedských vztazích.

Více:
Němci jsou sobci. O jejich atomu by měla rozhodovat EU, říká komunista

##PROFIL 211##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…