Premiér Rusnok: Překonejme obavy z nového občanského zákoníku

18.10.2013 15:41

Předseda vlády Jiří Rusnok se v pátek 18. října zúčastnil 23. shromáždění zástupců Soudcovské unie České republiky.

Premiér Rusnok: Překonejme obavy z nového občanského zákoníku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Předseda vlády Jiří Rusnok se zúčastnil výročního shromáždění Soudcovské unie. Ve svém projevu zmínil rozpočet, soudcovskou samosprávu, ale také nový občanský zákoník.

Vážený pane prezidente Soudcovské unie ČR, vážené dámy, vážení pánové,

je mi velkou ctí být na vašem výročním shromáždění. Musím říct, že jsem poměrně bez váhání, když jsem dostal od pana prezidenta pozvánku, rozhodl o tom, že se pojedu s vámi setkat a děkuji za příležitost se tady vyjádřit.

Chtěl bych vám na začátku poděkovat za vaši nelehkou a odpovědnou a někdy i nevděčnou práci. Práci pro tuto zemi, která jako demokratická republika stojí na základu dělené moci zákonodárné, výkonné a soudní. Tuto soudní moc reprezentujete především vy a vaše stavovská organizace.

Vím, že vás dlouhodobě trápí řada problémů. Jedním z nich je ona instituce, která by zastřešovala soudní moc. Vím, že v této věci nebylo zatím dosaženo uspokojivého uspořádání. Vím, že to komplikuje celou řadu záležitostí počínaje výběrem osob pro funkce soudce, že to komplikuje něco jako kariérní řád, jmenování funkcionářů a tak dále. Domnívám se, že je otázka času, kdy zákonodárci ve spolupráci s exekutivou a s vámi dospějí k nějakému řešení a takovýto orgán v České republice budeme mít. Naše vláda nemá časové ani kompetenční možnosti tuto velmi zásadní politickou a strategickou otázku uspokojivě vyřešit. Bude to tedy věc nové vlády, Poslanecké sněmovny a Senátu v dané době.

Pokud se soudci soudí o své platy, zavání to konfliktem zájmů

S problematikou soudní nezávislosti úzce souvisí rovněž otázka finančního zabezpečení justice a odměňování soudců. Chápu, že soudce nemůže být v postavení člověka, který by permanentně řešil svoje finanční a existenční záležitosti. Já myslím, že se přes všechny problémy podařilo v České republice ustanovit systém, který zajišťuje solidní finanční zabezpečení pro soudce a soudní funkcionáře. Samozřejmě to je věc, ve které nemůže panovat úplná spokojenost a nikdo nebyl a nebude v této věci zcela spokojen, to je přirozené v každé společnosti.

Na straně druhé je pro mě určitou otázkou a dovolím si to vyjádřit, jestli to je věc, která by měla být předmětem nějakých soudních sporů, jestli ta věc není příliš citlivá a zavání určitým konfliktem zájmů, pokud se soudci soudí o své platy.

My jsme se snažili v rámci návrhu rozpočtu, který jsme připravovali, maximálně vyjít vstříc v rámci možností, které máme. Ten rozpočet bude posuzovat nová Sněmovna, bude si ho muset nějak osvojit nová vláda, čili není to definitivní záležitost. Nicméně myslím, že velkých změn nedozná, protože jsme udělali všechno proto, abychom maximálně využili prostoru, který česká ekonomika poskytne, abychom navýšili výdaje v agendách, kde je to nezbytné, mimo jiné v oblasti odměňování pracovníků, kteří jsou závislý na státním rozpočtu a věřím, že se to pozitivně odrazí v oblasti justice.



Vnímám obavy kvůli rozsahu změn v novém občanském zákoníku

Velmi aktuálním problémem je otázka nové úpravy soukromého práva. Senát zamítl některé důležité doprovodné zákony k občanskému zákoníku, které předtím schválila Poslanecká sněmovna. My jsme stáli před velmi nelehkou situací. Dilematem, které spočívalo v tom, že buď dokončíme, co započaly minulé politické reprezentace, a ten proces trvá mnoho let , anebo v tom velmi již krátkém čase před započetím příštího roku v podstatě půjdeme cestou, která celou záležitost zastaví, odloží natrvalo, na věky.

Po velmi složité diskusi, která nebyla vůbec jednoduchá a opravdu nebyla pro nás lehká, jsme dospěli k názoru, že menší škoda bude, pokud to, co bylo plánováno již mnoho let, se tato věc dokončí. Proto jsme dospěli k závěru, že předložíme ona zákonná opatření, která prošla Senátem a dokončila doplnění klíčových zákonných prvků, které ještě pro aplikaci nového soukromého práva byla připravena.

Jsem si vědom, že je to velmi náročný úkol pro vás jako pro významné aktéry implementace nového soukromého práva tím, že jste již paní ministryni tlumočili a ona tlumočila nám vaše výtky, pokud jde o přípravu té věci. Vnímám samozřejmě některé obavy, které kvůli rozsahu změn v novém občanském zákoníku existují. Vím, že to bude znamenat novou zátěž pro justiční soustavu. Nicméně se domnívám, že tento stav má také své pozitivní stránky.

Mějte na paměti, že nový občanský zákoník reaguje na změny, které ve společnosti v posledních desetiletí nastaly a ty změny jsou významné. Žijeme v dynamickém organizmu, jakým je naše společnost a na to podle mého názoru musí reagovat i právní úpravy. Překonejme proto, prosím, obavy, které máme, překonejme překážky, které s každou velkou změnou vznikají ve vaši práci a v práci všech zúčastněných, a zkusme tuto věc zvládnout a já nepochybuji, že se vám to podaří.

Fungující justice ovlivňuje českou ekonomiku

Soudnictví a vy jako jeho klíčoví představitelé hrajete mimořádnou roli ve fungování české společnosti. Bez vaší práce a jejích výsledků by česká společnost nemohla pokračovat úspěšně ve svém rozvoji a v tom, aby v konečném důsledku se v této zemi žilo lépe. Vím, že je to v našem prostředí, kdy žijeme v komplikovaném světě a mnohdy si věci sami komplikujeme, není vůbec jednoduché.

Chtěl bych vám ještě jednou poděkovat za práci, kterou děláte, a chtěl bych vás ubezpečit, že vládě velmi záleží na tom, jak funguje justice. Je to myslím dnes faktor, který ovlivňuje českou společnost včetně ekonomiky, efektivnosti institucí, možná ze všech nejvíc. Myslím, že jsou různé floskule o vědě a výzkumu či o důležitosti průmyslu a tak dál. To všechno je pravda, ale nebudeme-li mít funkční soustavu institucí, která dokáže hladce pokud možno řešit konflikty, spory, které přirozeně vznikají v každé demokratické společnosti a v tom pestrém spletenci našeho života, tak vlastně budeme mít obrovské problémy a důsledky národohospodářské tohoto jsou mimořádné.

Často podléháme iluzi, že věci se dají do pořádku, až uděláme nový zákon, až budeme mít novou instituci, tak to všechno bude báječné a budeme takoví jako jsou ti nejlepší na světě. Dovolím si neskromně tvrdit, že to tak není. Je to o kvalitě institucí, které máme, o tom, jak tyto instituce dokážou svoje role plnit. Samozřejmě instituce se skládají z lidí, z funkcionářů těch institucí, ve vašem případě soudců, tam myslím, že se rozhodujícím způsobem tvoří kvalita a efektivnost celkové správy, ve vašem případě správy soudů.

Děkuji za pozornost, chci vám popřát hodně štěstí v tom, jakou vládu si zvolíme, aby to byla vláda, která bude rozumět vašim problémům a bude reflektovat oprávněné požadavky na dotvoření soustavy českého soudnictví a samozřejmě přeji vám pevné zdraví a hodně štěstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …