Premiér Sobotka: Afghánci nejsou na seznamu zemí, které by byly určené pro přesídlení do Čech

10.11.2016 20:36

Odpověď premiéra na ústní interpelaci na 50. schůzi sněmovny 10. listopadu 2016:

Premiér Sobotka: Afghánci nejsou na seznamu zemí, které by byly určené pro přesídlení do Čech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Tak pokud jde o ten incident, ten dotaz se týkal tedy Afghánce, kauzy Afghánce, kterého zadrželi pražští policisté v souvislosti s podezřením na znásilnění zdravotní sestry v nemocnici. Podle těch informací, které se objevily v médiích, byl obviněn, čeká v policejní cele, zda na něj bude uvalena vazba. Podle agentury mělo jít o muže afghánského původu, ke znásilnění mělo dojít na infekčním oddělení.

Pokud jde o to, co sdělil mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 Petr Novák, jednalo se o znásilnění ve smyslu osahávání, de facto jde o pohlavní styk, do kterého se podle legislativy řadí i ostatní sexuální jednání, které nevede k souloži. Tady cituji mluvčího soudu pro Prahu 8. V médiích se objevily informace o pokusu znásilnění zdravotní sestry Na Bulovce. Ministerstvo vnitra k této věci sdělilo, že osoby, a teď musím říci obecně, osoby s touto státní příslušností, tzn. Afghánci, nejsou na seznamu zemí, které by byly určené pro relokace nebo přesídlování do České republiky.

Takže žádnými programy, které by se týkaly relokací, přesidlování v souvislosti s řešením migrační krize, tzn. těmi dvěma programy, které jsou realizovány v souvislosti s řešením migrační krize, neprochází Afghánci. Těmito programy prošlo několik jednotlivců, ale byli to lidé ze Sýrie event. z Eritrey, tzn. několik jednotlivců z tohoto regionu, ale nemohlo se jednat o člověka, pokud je ta identifikace správná, a to já nevím, nemohlo se jednat o člověka, pokud je to Afghánec, který by prošel systémem relokace nebo resettlementu, který schvalovala vláda a který probíhá na bázi Ministerstva vnitra v souvislosti s řešením migrační krize. To je asi veškerá informace, kterou vám k tomu mohu podat. Ověřoval jsem si to u pana ministra vnitra, zdali šlo o některý z těchto programů, který souvisí s řešením migrační krize, a pan ministr vnitra mě ujistil, že o takový program nešlo.

Poslanec Zdeněk Soukup: To bývá časté, že tady kolegové říkají - já jsem nechtěl už položit žádnou otázku. Já ji skutečně nechtěl položit, ale jednoduchá otázka se logicky nabízí. To znamená, že to byl nelegální migrant?

Já musím říct, že nejsem vyšetřovatelem této kauzy, tzn. nebyl jsem přítomen u výslechu toho dotyčného ani u jeho zadržení. Ale mohu vám slíbit, že se obrátím písemně na pana ministra vnitra a požádám o informaci, jestli byla ověřena identita této osoby a jestli může poskytnout nějaké další doplňující informace. Pokud obdržím v této věci tyto informace, tzn. zda byla ověřena identita osoby a jestli k tomu je možné sdělit cokoli dalšího, tak bych vám potom písemně na tuto věc odpověděl. Takže ověřím další fakta, protože v tuto chvíli skutečně nemám žádné další podrobnosti k dispozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…