Prezident Zeman: Pro židovský národ a pro stát Izrael potřebujeme nepodmíněnou solidaritu

21.09.2017 13:24

Projev prezidenta republiky na "4th Annual Algemeiner Jewish 100 Gala"

Prezident Zeman: Pro židovský národ a pro stát Izrael potřebujeme nepodmíněnou solidaritu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane prezidente, dámy a pánové, šalom,

děkuji za milé pozvání, které jsem velice rád přijal.

Přede dvěma lety jsem na kongresu AIPAC parafrázoval věhlasný výrok J. F.  Kennedyho: „Ich bin ein Berliner." Tehdy jsem řekl: „Jsem Žid. A mi Jehudi". To ale nestačí, protože v současném světě čelíme rizikům, před kterými pouhá slovní forma solidarity neobstojí.

Co představují rizika současného světa pro židovskou komunitu a pro izraelský stát? V první řadě je to islámský terorismus. Toto je téma, o kterém budu zítra hovořit na Valném shromáždění Organizace spojených národů. A protože nejsem nijak korektní, nebudu mluvit o mezinárodním terorismu, ale o islámském terorismu. Ale téma, které je důležité pro naši diskusi, tedy diskusi mezi přáteli, je trochu jiné. Pojďme hovořit o nedostatku odvahy. Pojďme hovořit o zbabělosti, váhavosti, pokrytectví, o podmíněné solidaritě. Já ji nazývám solidarita ALE. Dám vám pouze několik příkladů. My samozřejmě podporujeme Izrael, ALE nikoliv židovský stát Izrael. Ano, podporujeme skutečnost, že každý stát má mít své hlavní město, ALE jsme proti Jeruzalému jako hlavnímu městu. Ano, plně respektujeme právo Izraele na bezpečné hranice, ALE Golanské výšiny nemohou být součástí izraelského území, a tak dále a tak dále. Každý zabiják z Palestiny je bojovníkem za svobodu, a pokud vyletí z Pásma Gazy rakety na Izrael, je to samozřejmě špatně, ALE nemůžete odpovědět bombardováním Gazy. Rozumíte mi? Toto je solidarita ALE - ale, ale. A tato ALE naprosto maří opravdovou solidaritu. My potřebujeme solidaritu bez ALE, jinými slovy, pro židovský národ a stát Izrael potřebujeme nepodmíněnou solidaritu.

Co za současného stavu potřebujeme? Potřebujeme svíci v temnotě. Potřebujeme konkrétní akci a ne jen slova, slova, slova. Touto svící by se mohl stát přesun ambasád demokratických států z Tel Avivu do Jeruzaléma. České ambasádě jsem tento přesun navrhoval během své návštěvy Izraele před čtyřmi lety. Tehdy mi předseda vlády Netanjahu řekl: „Pokud tak učiníte, dám vám svůj vlastní dům." Doufám, že jeho slib stále platí. Nicméně si o stejném slibu, který učinil Donald Trump během své předvolební kampaně, myslím, že je to dobré znamení, a že bude následováno dalšími odvážnými zeměmi, ne všemi, jen těmi odvážnými. Toto je tedy jasné řešení, jasné gesto, jasný krok k opravdové solidaritě, nikoliv k solidaritě vyjádřené pouze slovně.  Proto bych, drazí přátelé, rád zakončil poslední větou staré židovské modlitby „Příští rok v Jeruzalémě!"

Miloš Zeman, prezident republiky, New York, 18. září 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…