Primátor Žbánek: Jak snížit dopad klimatických změn? Konkrétní návrhy opatření

22.04.2022 12:08 | Tisková zpráva

Návrhy konkrétních opatření, jak reagovat na postupující změnu klimatu, dává nejnovější verze dokumentu Adaptační a mitigační strategie, která pro město Olomouc vzniká od loňského roku.

Primátor Žbánek: Jak snížit dopad klimatických změn? Konkrétní návrhy opatření
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Analytická a návrhová část je hotová, nyní můžete společně se zástupci města diskutovat o konkrétních opatřeních, která mají minimalizovat dopady předpokládaných klimatických změn na území celého města.

Pomocí včasných a chytrých opatření je totiž možné dopadům změny klimatu předcházet, počítat s nimi a připravit se. S výstupy implementační části zmíněné strategie se můžete seznámit na veřejném projednání v úterý 26. dubna od 16 hodin ve velkém sále zastupitelstva v budově magistrátu Hynaisova 10.

Stanovením a následným plněním konkrétních cílů pro snížení emisí skleníkových plynů budou naplněny závazky, ke kterým se Olomouc připojila v rámci Paktu starostů a primátorů v oblasti Klimatu a Energetiky. Praktickou podobu totiž mitigační opatření získávají zejména v energetických úsporách, kterými přispívají nejen k ochraně klimatu, ale zejména k úspornějšímu provozu. „Samotná strategie je jedním ze zastřešujících dokumentů, který následně napomůže nasměrovat budoucí investiční a rozvojové plány v Olomouci,“ uvádí primátor Žbánek.

Adaptační a mitigační strategie města Olomouce má obsahovat nejnovější trendy energetiky a udržitelné dopravy spočívající ve vazbě na principy Smart City, krizového řízení, energeticky úsporná opatření a je tvořena v souladu s výstupy projektu „Olomouc plánuje budoucnost 2“ a s Energetickou koncepcí Olomouckého kraje. „Konkrétně navržená opatření obsažená ve strategii jako jsou modro-zelená infrastruktura, energetické úspory a čistota ovzduší budou mít následně zásadní vliv na možnost čerpání finančních prostředků z budoucích výzev Norských fondů nebo dotačních titulů EU,“ objasňuje primátor Miroslav Žbánek.

Projekt na zpracování Adaptační a mitigační strategie města Olomouce je z 90 procent financován z Norských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Vy jste kultivovaným způsobem dávali sůl do koaličních ran

15:14 Ministr Blažek: Vy jste kultivovaným způsobem dávali sůl do koaličních ran

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k insolvenčnímu zákonu