Primátor Žbánek: Pro zjednodušení logistiky celé materiální pomoci preferujeme větší balení a zásilky

16.03.2022 13:49

Helmy, termokamery či výbava evakuačních center. Olomouc chystá další pomoc pro Ukrajinu

Primátor Žbánek: Pro zjednodušení logistiky celé materiální pomoci preferujeme větší balení a zásilky
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Olomouc už začala připravovat další kolo pomoci pro ukrajinské město Černivci. „Jelikož je situace na Ukrajině stále velmi napjatá, ruskými okupanty jsou odstřelovány civilní objekty včetně škol, zdravotnických zařízení, bytových domů a dalších civilních cílů, uvědomujeme si, že další pomoc této válkou těžce zkoušené zemi je nezbytná,“ vysvětluje Mirek Žbánek, primátor Olomouce. 

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69686 lidí
Od partnerského města a ukrajinského velvyslanectví dostala radnice aktuální seznam potřebného vybavení. Současně pořádá město i veřejnou sbírku na vybavení evakuačních center a ubytovacích kapacit.

V prvním humanitárním konvoji byly deky, spací pytle, obvazy, trvanlivé potraviny, léky, zdravotnický materiál a další pomoc v celkové hodnotě 2,1 milionu korun. Dalších 625 tisíc korun z benefičního koncertu v Moravském divadle předalo město společnosti Post Bellum, která za ně nakoupí ochranné prostředky pro civilní obranu. V připravovaném druhém humanitárním konvoji ovšem půjde z velké části o specializovaný materiál, kterým obvykle občané nedisponují. Seznam potřebného je velmi dlouhý a obsahuje asi dvě stovky položek zdravotnického vybavení a léků, více než sto položek pro teritoriální obranu, další stovku součástí výstroje a výzbroje pro armádu. V seznamu jsou i obvyklé potřebné věci jako trvanlivé potraviny či deky a lůžkoviny.

Primátor se proto za pomoci Okresní hospodářské komory Olomouc obrací na firmy a podnikatele, kteří by teď mohli Ukrajině pomoct. „Pro zjednodušení logistiky celé materiální pomoci preferujeme větší balení a zásilky. V rámci této humanitární pomoci bychom chtěli uplatnit mimo jiné regionální výrobky a produkty,“ vysvětluje primátor Žbánek další dva důvody, proč se nyní obrací právě na regionální firmy. Z organizačních důvodů nebude tentokrát příjemcem darů město, ale Charita Olomouc.

Materiální pomoc je z tohoto důvodu možné doručovat do skladu charity Tomkova 352/40, Olomouc. V případě, že se dárci rozhodnou pomoci, měli by kontaktovat pracovníky Charity Olomouc na tel. čísle +420 603 151 586 nebo na e-mailové adrese material@olomouc.charita.cz. Je ale možné přispět také finanční částkou, kterou lze zaslat na účet Charity Olomouc č. 1221443811/0100, variabilní symbol 1703. Charita následně dárci vystaví darovací smlouvu i potvrzení o daru. Dopravu vybraného materiálu na Ukrajinu pak zajistí stejně jako v případě prvního konvoje regionální dopravní společnost EGT Express CZ s.r.o., z Velké Bystřice.

Dále město Olomouc organizuje i veřejnou sbírku pro vybavení evakuačních center a ubytovacích kapacit. Jedná se zejména o domácí elektrospotřebiče, jako mikrovlnné trouby, fény, vařiče, žehličky, varné konvice a podobně, ovšem pouze nové nebo po elektrorevizi. Vítána budou skládací lůžka, spacáky, lůžkoviny a například i vybavení pro školáky. Také tyto dary bude sbírat Charita Olomouc na adrese Tomkova 40, Olomouc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…