SPOLU: Volby do krajů, zastupitelstev obcí a do Senátu

26.09.2023 16:21 | Tisková zpráva

Poslanci se dnes ve Sněmovně schází na řádné 76. schůzi. Poslanci mimo jiné projednají harmonogram projednávání státního rozpočtu. Na programu je osm bodů.

SPOLU: Volby do krajů, zastupitelstev obcí a do Senátu
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

„Začínáme teoreticky novou schůzi, ta ale bude trvat jen dnes, zítra se totiž vrátíme do schůze předchozí – mimořádné 75. schůze. Stanovili jsme si priority, kterým se chceme dnes věnovat. Z těch důležitějších věcí je to harmonogram projednávání státního rozpočtu nebo druhé čtení novely Ústavy, která by měla jednak zafixovat senátní obvody a jednak vést k tomu, že volby do krajů, zastupitelstev obcí a do Senátu budou v jednom pevném termínu, a to v prvním říjnovém týdnu. Je to věc, na které je shoda i s opozicí a chceme, aby právě tento prováděcí zákon ji posléze doběhl. Řekli jsme dnes opozici, že dnešní jednání prodloužíme po devatenácté, jednadvacáté a čtyřiadvacáté hodině, dokud se nám nepodaří všech osm bodů projednat. Zítra se vrátíme k úspornému balíčku,“ řekl na úvod předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Pro úplnost dodávám, že zítra nás čeká druhé pokračování třetího čtení zákona o ozdravném balíčku. Budeme posuzovat více než osmdesát pozměňovacích návrhů. Máme dvě důležitá kritéria. A to ta, že návrhy nesmí prohlubovat deficit a musí mít příslušné racionální jádro. Takže uvidíme na základě debaty, která se bude odehrávat ve třetím čtení, které z návrhů budou mít šanci na schválení,“ říká místopředseda rozpočtového výboru a poslanec za TOP 09 Miloš Nový.

„Rád bych upozornil na zákon o psychomodulačních látkách, který bychom dnes měli na plénu Sněmovny projednat v prvním čtení. Jedná se o předpis, který myslí primárně na rodiče, jejichž děti jsou ohroženy dostupností a užíváním kratomu, HHC a obdobných psychoaktivních látek. K těmto látkám mají dnes děti totiž zcela volný přístup, a mohou si je tak koupit bez jakýchkoli překážek. My proto poslaneckou novelou chceme tyto látky regulovat, aby si je děti nemohly koupit například v automatu jako upomínkový či dárkový předmět. Zákon samozřejmě řeší i bezpečnost takových látek, a to například zavedením kontroly jejich kvality a jakosti. Novela upravuje též označení takových výrobků, zákaz reklamy a řadu dalších pravidel, kterými se bude nakládání s podobnými látkami do budoucna řídit,“ dodává místopředseda zdravotnického výboru a poslanec KDU–ČSL Tom Philipp.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Pan ministr Rakušan podvedl i svou vlastní vládu

23:08 Dostálová (ANO): Pan ministr Rakušan podvedl i svou vlastní vládu

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě