Schillerová (ANO): Jak by měla účetní prokazovat, že jde o ukrajinského uprchlíka

06.04.2022 11:51

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 6. dubna 2022 k návrhu zákona o opatřeních v oblasti daní v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace

Schillerová (ANO): Jak by měla účetní prokazovat, že jde o ukrajinského uprchlíka
Foto: Ministerstvo financí ČR
Popisek: Alena Schillerová

Pane ministře, dámy a pánové,

já bych chtěla říct za hnutí ANO, že my jsme podpořili mimořádné zařazení tohoto bodu na projednání do druhého čtení, protože si uvědomujeme jako hnutí ANO jeho důležitost. Mám za sebou jednání rozpočtového výboru, takže budu mít na pana ministra s dovolením nějaké dotazy, protože on nebyl na rozpočtovém výboru, ale určitě od pana náměstka dostal informace. Některé se týkají přímo tohoto tisku a některé bych ho chtěla zdvořile požádat, když jdou nad rámec toho tisku, zda by mohl na ně odpovědět, protože zazněly na rozpočtovém výboru.

V podstatě tento tisk podporujeme i z toho důvodu, že naše vláda, ta bývalá, měla podobnou úpravu u covidové pomoci, takže určitě to je věc, která je důležitá. Určitě ti lidé nejsou motivováni jenom ekonomicky, ale pokud chtějí dát dar, tak to tak cítí. Nicméně když tady nějaká daňová úleva jde ruku v ruce, tak to určitě není špatné.

Já jsem tady tehdy vetovala projednání v devadesátce z toho důvodu, že jsem chtěla debatu na výboru. I z toho důvodu, abychom případně mohli ten návrh vylepšit, kdyby tam byly nějaké důvody pro vylepšení. Ale podpořili jsme zkrácení lhůty, proto jsme vlastně už dnes tady můžeme být, stejně tak jako jsme neměli žádný problém a zvedli jsme ruku pro to dnešní projednání ve druhém čtení.

Pozměňovací návrh nakonec podávat nebudeme po té debatě, která proběhla na rozpočtovém výboru. Já jsem se zajímala o to, proč ten tisk tak spěchá. Mluvila jsem i se zástupci Komory daňových poradců, když vlastně uplatňovat odečet od základu daně bude možné až v daňovém přiznání za rok 2022. Nicméně právě ta odpověď, kterou jsem dostala od expertů, to znamená od zástupců podnikatelských subjektů, je ta, že by měla být nějaká jistota, mělo by být najisto postaveno, jak to bude. Protože když vlastně ty dary jsou vynakládány - ona ta ekonomika vždycky hraje roli, jsme v těžké době, takže si musíme přiznat, že samozřejmě, když ta možnost tady bude, tak to na výši daru může mít vliv. Což není nic proti ničemu. To já vůbec nekritizuji. Rozumím tomu, že chtějí podnikatelské subjekty mít jistotu.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Já bych měla dotaz, je to spíš dotaz politický než odborný, protože ta debata, která se tam vedla, tak byla ze strany zástupců Komory daňových poradců a myslím, že to zaznělo, teď si nejsem úplně jistá, i od zástupce Svazu průmyslu a dopravy, je politická otázka, kdy oni říkali, že je na hraně jakési nepřípustné diskriminace, kdy z daňového režimu jsou vyčleněni svobodní uprchlíci bez dětí, a to zvláště, když zohledníme, že celkovým záměrem má být co nejvíce uprchlíků zapojit - teď myslím, mluvím o osvobození, já jsem to možná neřekla v úvodu - osvobození (nesrozumitelné) zapojit je do pracovního procesu.

Vím od zástupců Komory daňových poradců, že tam proběhla ještě nějaká mailová korespondence, že tam bylo vysvětlení ze strany expertů Ministerstva financí. Rozumím tomu vysvětlení, já jsem si ho přečetla, bylo mi zasláno. Přečetla jsem si ho, chápu to, že z nějakého kontextu toho sněmovního tisku se to dá dovodit. Nicméně chtěla bych poprosit laskavě pana ministra, jestli by to tady mohl říct na mikrofon, abychom věděli, jak se to bude vlastně posuzovat a co je záměrem zákonodárce, aby to tady na mikrofon bylo najisto postaveno. A pak ještě tam zazněla jedna věc, která byla ze strany právě zástupců nebo ze strany zástupce Komory daňových poradců označena jako důležitější, a to je otázka prokazování ze strany zaměstnavatele o tom, že jde o uprchlíka z Ukrajiny, na kterého se osvobození daně vztahuje.

A on tam vznesl - protože to je samozřejmě expert, který zastupuje roky x subjektů - proč by neměl stačit doklad, který je relevantní pro všechny ostatní oblasti života. To znamená, v České republice třeba finanční příspěvek, cestování zdarma, zdravotní pojištění a podobně. To znamená, že ryze teoreticky mohou sice existovat případy, kdy daná osoba statut uprchlíka nebude mít a přesto by osvobození mohla uplatnit a tak dále, i když jde o raritní případy. On říká, že se setkával právě s dotazy - mě by to ani nenapadlo - ale setkával se s dotazy ze strany účetních, kteří říkají, že samozřejmě se za takového předpokladu, a tomu rozumím jako bývalý exekutivec, nedá vyloučit černý pasažér. To je jasné. Ale ono prostě vždycky v tady těch situacích, když se kácí les, tak lítají třísky. Takže oni uvedli, že si neumějí představit, jak by měla mzdová účetní ještě dále prokazovat, že jde o ukrajinského uprchlíka, kdyby neměl statut uprchlíka. Takže jenom technicky, jestli by mohl pan ministr se k tomu vyjádřit. A nebudeme dávat pozměňovací návrh, protože jsem si vědoma nějakého vysvětlení a mělo by to být předmětem i takového společného koordinačního výboru, co bývá za účasti i zástupců Ministerstva financí, Komory daňových poradců a dalších expertů, to bývá pravidelně už po mnoho let, asi přes 20 let, ale mělo by to být až v červnu. Takže to už, doufám, ten zákon bude dávno účinný

Pak tam padlo vysvětlení, jenom bych zase poprosila, jestli pan ministr by se k tomu mohl vyjádřit, vysvětlilo se výkladově, že i dary, které směřují na velvyslanectví, jsou považovány a uznatelné jako dary podle tohoto zákona, protože velvyslanectví má statut jakoby Ukrajiny - takže to jsme si tam vysvětlili. Pak prosím, a toto říkám otevřeně a upřímně, že to jde nad rámec této právní úpravy, zaznělo tam, že za naší vlády jsme tehdy u těch darů z humanitární oblasti, to se týkalo covidu, jsem ještě vydávala osvobození od DPH a znovu zaznělo, jestli toto bude zohledněno i v oblasti DPH u těchto humanitárních darů. No a pak tam zaznělo, a to už vůbec nesouvisí s tímto tiskem, takže říkám otevřeně, když pan ministr se vyjádří, budu ráda, když ne, tak to třeba budu řešit v rámci interpelací. Tam to určitě patří spíš.

Zaznělo tam, jestli se bude pokračovat ve zrychlených odpisech, které se vlastně zavedly v důsledku covidové krize ze strany naší vlády - myslím, že i ODS, pokud si vzpomínám, to v minulé Poslanecké sněmovně podpořila - tak jestli dojde k prodloužení, protože podnikatelská veřejnost, a řekl to tam jak zástupce Komory daňových poradců, tak zástupce Svazu průmyslu a dopravy, po tom velmi volá a já tomu rozumím, protože tato krize není o nic menší, než byla ta covidová.

Děkuji předem za odpovědi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě