Schillerová (ANO): Další rána od vlády

03.04.2022 17:14 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k důležitým událostem končícího týdne

Schillerová (ANO): Další rána od vlády
Foto: Ministerstvo financí ČR
Popisek: Alena Schillerová

Zdravím vás, přátelé, doufám, že se vám všem vede dobře. A také, že když se dnes ohlédnete za událostmi uplynulého týdne, tak v něm najdete pár věcí, které vám udělaly alespoň malou radost. Někdy jsou to maličkosti, ale i ty stojí za to si připomínat. Třeba nás v práci už opravdu baví, jak současná vláda stále čeká na nějaký signál. Nebo ho, pozor, vysílá. A pak zase čeká na to, zda si ho někdo všimne. Já vím, že je to hořké, protože se vlastně smějeme tomu jejich nicnedělání a neustálému vyčkávání, ale ono to někdy opravdu už jinak nejde. Schválně si pojďte připomenout, co se stalo tento týden.

Také si pamatujete na ty jejich slavnostní sliby o tom, že nouzový stav už nikdy nebude? Tak teď ho koalice prodloužila a rovnou o 58 dnů. Od začátku jsme koalici nabízeli (jak oni říkají vysílali signály), že jim nouzový stav pomůžeme prodloužit o 30 dnů, 58 dnů jsme jednoznačně odmítli. Těch 30 dnů by dávalo smysl. Zaprvé proto, že je nám jasné, že to je zejména pro hejtmany potřebný nástroj krizového řízení a výrazně usnadňuje pomoc lidem, kteří k nám utíkají z válkou postižené Ukrajiny. Zadruhé proto, že 30 dnů je v souladu se zákonem, ale také zatřetí – rozhodně jsme se nechtěli chovat tak pokrytecky, jako se chová vláda. Určitě si to ještě pamatujete. Z nouzového stavu udělali v době covidu sprosté slovo, zpolitizovali ho a v době kulminující pandemie, kdy docházely kapacity v nemocnicích, tak nám ho nepochopitelně odmítli schválit. Politiku prostě upřednostnili před zdravím lidí. Takhle se my chovat nebudeme. Prodloužení bylo potřeba, a proto jsme nechtěli politikařit. Nebyli jsme to ale jen my „opoziční ANO,“ kdo prodloužení o dlouhých 58 dnů odmítal. Renomovaní ústavní právníci říkali, že to je pravděpodobně protiústavní, stejně tak se vyjádřila i senátní ústavní komise, a dokonce i předseda Senátu, který hájí stejné barvy jako vládní koalice. A reakce vlády? Prostě nevidíme, neslyšíme. Máme 108 hlasů a můžeme cokoliv. 58 dnů schváleno. Říká se tomu arogance moci.

Ale každopádně je dobré si dát teď větší pozor. Je prostě fakt, že v nouzovém stavu mohou být tresty za přestupky daleko vyšší než jindy.

Pojďme dál.

Vláda tento týden zvýšila životní a existenční minimum o 10 %, a i když je to jistě dobrá zpráva a samotné zvýšení kvituji, mám s tím jeden velký problém. 10 % je totiž zoufale málo. Na tiskové konferenci mohl člověk skoro nabýt dojmu, že tím je vše vyřešeno a schválila se nejzásadnější věc pro pomoc lidem. Samozřejmě, že ne. Jednak se to dotkne relativně malého množství lidí a dnes se už dávno růst cen netýká jen lidí s nízkými příjmy. Guvernér ČNB hovoří o tom, že inflace brzy dosáhne 14 % a zvýšení těchto minim o 10 % tak růst inflace nepokryje. Notabene, když tím také dorovnávají i loňskou inflaci.

Hlavní problém těchto jejich kroků ale je, že jsou zoufale pomalé. Nevím, jaký signál by potřebovali ministři přijmout, aby zvedli rodičovský příspěvek. Jaký signál potřebují na to, aby zvedli příspěvek na mobilitu pro postižené? Je to stejné jako řešení cen energií, potravin, pohonných hmot. Nic neuděláme a uvidíme, co se stane. Vláda se rozhodla, že nic dělat nebude. Lidé krizi budou muset zvládnout sami, a že spadne mnoho lidí do chudoby, je zkrátka tak nějak fakt. Takhle to z vyjádření ministrů přesně vypadá. Pomůžeme jen těm, kteří půjdou o žebrácké holi. Možná.

Další rána od vlády

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

V době, kdy Německo zavádí tarif na veřejnou dopravu ve výši 9 euro za měsíc, tak naše vláda jde obráceným směrem. Ceny jízdného pro děti, studenty a seniory raději zvedne na dvojnásobek. A proč? Prý, aby ušetřila. Chápu, že chtějí šetřit, ale když šetřím na špatném místě, tak to přece může být kontraproduktivní. A to je právě tento případ.

Německo podporuje hromadnou dopravu i proto, aby snížili spotřebu nafty a benzínu, a tedy i svoji závislost na ruské ropě. A naše vláda? Ta vám řekne, že naši závislost na ruské ropě snížíme tím, že mají občané méně jezdit autem. A pak tomu nasadí korunu ministr Síkela (za STAN) tím, že si za vysoké ceny nafty a benzínu můžeme sami, protože moc tankujeme.

Aha. Tak to jo.

A mimochodem, pamatujete si, jak vláda nedávno oznámila, že jedním z hlavních důvodů proč je drahý benzín a nafta je to, že si pumpaři mastí kapsy? Tak ne. Velmi rychle se zjistilo, že benzínky to nejsou. Ten, kdo vydělává na vysoké ceně nafty a benzínu nejvíc, je dnes stát. Protože více jak 50 % ceny tvoří spotřební daň i DPH. Buďme féroví, nemůže za to vláda, ta daň nezvedla, ale v takovou chvíli by bylo fér, kdyby daně snížili a nechali by část peněz v peněženkách lidí a dopravců, kteří také začínají mít ohromné problémy. Zatím ale zůstáváme mezi posledními zeměmi v EU, které s tím nic nedělají a tu zátěž nechávají na lidech.

Ale jak jsem řekla na začátku. Důležité je si v tom marasmu najít každý den něco hezkého. Já třeba mám toto předjaří moc ráda. Protože mě baví chodit do práce a dívat se, jak se pomalu mění příroda. Jak stromy nabírají na listech. Vím, že to někomu může přijít banální, ale mně to prostě dělá radost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.