Seďa (ČSSD): Následující rok bude pro Ministerstvo obrany rokem kritickým

26.12.2013 7:27

K rozpočtu Ministerstva obrany na rok 2014.

Seďa (ČSSD): Následující rok bude pro Ministerstvo obrany rokem kritickým
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Alespoň z pohledu podílu výdajů kapitoly na HDP (1,10%) a podílu kapitoly na státním rozpočtu (3,53%). Obě čísla jsou totiž nejnižší v novodobé historii země. Z pohledu základní skladby výdajů na armádu by osobní výdaje neměly překročit 50% (58,59%), ostatní běžné výdaje by neměly být vyšší než 30% (29,59) a kapitálové výdaje by neměly klesnout pod 20% (11,48%). I toto srovnání ukazuje, že rozpočet na rok 2014 bude spíše rozpočtem přežívajícím.

Jedním ze základních problémů resortu je personální stav zaměstnanců, zejména vojáků z povolání. Pokud byl v rámci reformy AČR stanoven celkový počet personálu na 35 000, z toho 26 200 vojáků, 8 800 občanských zaměstnanců a 1 200 studentů, pak v roce 2014 má být celkový počet s příspěvkovými organizacemi 30 158 osob, z toho 21 994 VZP a 7 296 OZ. Oproti tomuto roku jde o pokles o 2 444 osob. Je otázkou, jakou armádu vlastně chceme mít a zda tyto plánované a nikoliv tabulkové počty mohou ještě zabezpečit základní úkoly Bezpečnostní strategie ČR.

Z pohledu hodnostní struktury je situace ještě horší, protože stále máme nadbytek důstojníků a nedostatek praporčíků, rotmistrů i mužstva. Chybou by bylo, pokud by novela zákona o vojácích z povolání zrušila hodnost vojína, a to právě s ohledem na větší zapojení aktivních záloh v AČR. Ale snad ještě větším problémem je věková struktura naší armády, kdy vlivem v minulosti odložených náborů došlo ke stárnutí vojáků v činné službě. Tato situace je dlouhodobě neudržitelná.

Z pohledu výdajových bloků situace také není optimální, jelikož dochází k nárůstu výdajů na výkon státní správy v podřízenosti jak civilně správní části Mo, tak v podřízenosti Generálního štábu AČR. Dále dochází k nárůstu výdajů na zajištění podpory velení AČR a naopak k poklesu výdajů na činnost a rozvoj bojových sil a sil bojové podpory. Tento trend je patrný i z rozpočtových výhledů na roky 2015 a 2016, kdy má dojít k dalšímu poklesu podílu výdajů kapitoly 307 na HDP na hodnotu 1,07%, což opět nepovede ke stabilizaci resortu a k potřebné modernizaci armády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…