Seďa (ČSSD): Návštěva Výboru pro vědu a technologii na Aljašce

10.09.2014 21:23

Jako člen Výboru pro vědu a technologii (STC) PS NATO jsem se ve dnech 2.9. až 5.9. návštěvy Aljašky (USA). Tak jako je obvyklé, program byl opravdu zajímavý a zejména časově velmi náročný.

Seďa (ČSSD): Návštěva Výboru pro vědu a technologii na Aljašce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

V úterý proběhlo setkání na Institutu sociálního a ekonomického výzkumu Aljašské univerzity v Anchorage (UAA). Po úvodním slově Dr.G.Knappa proběhly prezentace a diskuse na téma: Arktická rada USA, její strategie a implementace (přednesl F.Ulmer), Politika Aljašky, zejména s ohledem na nedostatečnou infrastrukturu (N.Andreassen) a Bezpečnost životního prostředí v Arktice (T.Case). Poté proběhl kulatý stůl na téma Naftového průmyslu na Severu Aljašky, za účasti představitelů firmy ConocoPhillips a Naftové a plynové asociace Aljasky.

Odpolední program zahrnoval témata: Vývoj v těžbě ropy a plynu v mimo pobřežní oblasti Aljašky (J.Kendall) a Ochrana pobřeží USA a Arktiky (J.Robinson). V podvečer se uskutečnila návštěva zástupce guvernéra státu Aljaška pana M.Treadwella.

Ve středu 3.9. se uskutečnila návštěva Spojené základny Elmendorf-Richardson. Po úvodním brífinku gen. R.Handyho týkajícího se strategické pozice Aljašky ve vztahu k zajištění bezpečnosti, seznámení s velením NORAD (North American Aerospace Defense Command), došlo k brífinku na Společném Operačním Centru, prohlídce letounu C-17 se systémem AWACS (Airborne Warning and Control System) a návštěvě 525. stíhací letky. Proběhla i prohlídka letounu F-22 a jeho výzbroje. Odpoledne delegace STC navštívila záchranné letky 210, 211 a 212, sloužící nejen pro stát Aljaška, ale i pro celou arktickou oblast.

Ve čtvrtek následoval přelet z Anchorage do Fairbanks, kde proběhlo setkání na UAF (University of Alaska Fairbanks), zaměřeného na bezpečnostní aspekty Arktidy. Úvodní slovo k Arktické bezpečnosti a geopolitiky přednesl dr.M.Myers, zástupce ředitele UAF. Poté proběhly prezentace na témata: Pohled USA na arktické geopolitické perspektivy (M.Sfraga), Panelová diskuse na téma Bezpečnosti životního prostředí, klimatické změny, plánování bezpečnosti (L.Hinzman, H.Eicken, P.Webley, M.West). Odpoledne proběhla panelová diskuse na téma Arktické energetické záležitosti (M.Myers, L.Brigham) a panelová diskuse na téma Arktické technologie (T.Weingartner, T.Heinrichs, R.Mccoy).Navečer proběhla návštěva ředitele university B.Rogerse.

Poslední den proběhla návštěva Letecké základny Eieison, kde jsme byly seznámeni s mezinárodním cvičením Red Flag, výcvikem 354. útočného křídla s prohlídkou letounů F.16 a F-18, včetně 18.letky „agresora“ a výcviku 4. a 5. generace útočných letounů. Odpoledne STC navštívil Fort Wainwright, kde nás gen.M.Shields seznámil s činností NWTC (Northern Warfare Training Center). Toto výcvikové středisko mimo jiné připravuje vojenské síly USA na zahraniční mise, provádí výcvik na trenažerech či výcvikových ploch v rozsahu několika tisíc kilometrů čtverečních. Právě výcvik jednotek, zejména v nepříznivých arktických podmínkách, je velmi důležitý z pohledu připravenosti vojáků plnit si zadané úkoly. NWTC zároveň spolupracuje se zahraničními partnery a to nejen v rámci Red Flag, ale i v přípravě koordinace a secvičení jednotek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.